Moscova și Beijingul continuă să promoveze o campanie de dezinformare pe rețelele sociale cu scopul de a submina Uniunea Europeană și partenerii acesteia, în plină pandemie, se arată într-un raport invocat de Politico.eu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui raport al echipei European External Action Service, China și Rusia folosesc criza globală pentru a răspândi false relatări în mediul online.

Grupul de experți, numit East Stratcom, însărcinat cu demontarea fake news-urilor care provin din Rusia, spune că, din ianuarie și până acum, a identificat mai mult de 150 de cazuri de dezinformare în ceea ce privește criza coronavirusului, relatări care sunt pro-Kremlin.

Aceste relatări încearcă să acrediteze ideea că Uniunea Europeană este în pragul colapsului având în vedere modul în care guvernele răspund la criza Covid-19.

În ultimele săptămâni, China și Rusia au încercat să submineze Uniunea Europeană în eforturile de combatere a pandemiei, potrivit analiștilor.

Pe rețelele sociale, principalele narative, care sunt promovate de aceste campanii în special prin intermediul Russia Today și Sputnik, mai susțin că Rusia este mult mai bine pregătită decât occidentul în gestionarea crizei.

Mesajele promovate, atât în cele 27 de state membre, cât și Balcanii de vest sau America de Nord, marșează și pe ideea că UE nu reușește să gestioneze pandemia și își trădează propriile valori.

În acest context, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut marilor companii, Google, Facebook și Twitter, dar și publicului să acționeze pentru ca aceste fake news-ui să nu mai fie distribuite masiv pe rețelele sociale.