Punerea la dispoziţie a unui vaccin împotriva noului coronavirus, gata să fie utilizat "pe o scară largă", ar mai putea dura cel puţin un an, a apreciat marţi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agenţia, cu sediul la Amsterdam, a adăugat că două vaccinuri au intrat deja într-o primă fază de teste clinice, desfăşurate pe voluntari sănătoşi. EMA "estimează că va trebui să se aştepte poate cel puţin un an înainte de a avea un vaccin împotriva COVID-19 gata să fie aprobat şi disponibil în cantităţi suficiente pentru a fi utilizat pe o scară largă".

Această estimare se bazează pe informaţiile disponibile şi experienţele din trecut în domeniul dezvoltării vaccinurilor, a precizat EMA, citează Agepres.

Gigantul farmaceutic Johnson & Johnson (J&J) intenționează să înceapă testarea pe oameni a vaccinului său experimental anti-coronavirus până în luna septembrie și să îl facă disponibil pentru utilizarea de urgență la începutul lui 2021, a anunțat compania luni, potrivit Reuters.

J&J s-a angajat de asemenea să investească peste 1 miliard de dolari, împreună cu Agenția americană Biomedicală de Cercetare și Dezvoltare Avansată (BARDA), pentru co-finanțarea cercetărilor în vederea producerii unui vaccin, extinzând o colaborare anterioară.