Parchetul extinde ancheta penală la Suceava: Decesele pacienților cu coronavirus au legătură cu "activitatea ilicită" a funcționarilor din sistemul medical

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 31 martie 2020, 17:26 Actualitate | Coronavirus


Spitalul Judetean Suceava
Foto: facebook
Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat marți extinderea anchetei penale pentru abuz în serviciu și fals intelectual, după raportarea unui număr foarte mare de decese la Spitalul Județean la câteva zile de la moartea pacienților. Procurorii spun că aceste decese au legătură cu "activitatea ilicită" a funcționarilor din Spitalul Judeţean şi din Direcţia de Sănătate Publică Suceava, care au încălcat mai multe reglementări legale privind izolarea, testarea, carantina şi internarea. Procurorii afirmă că pacienți infectați cu COVID nu au fost internați în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

Parchetul Tribunalul Suceava anunță că a preluat acest dosar în 25 martie și că cercetările au fost extinse întrucât procurorii au stabilit că la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi după această dată.

Procurorii vorbesc despre nereguli grave ale reprezentanților spitalului și ai Direcției de Sănătate Publică. Ei spun că, de exemplu, le-au fost făcute teste pentru COVID unor persoane care nu aveau neapărat nevoie, în timp ce probele recoltate unor angajați ai spitalului nu au fost trimise laboratoarelor specializate, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale.

Comunicatul integral al Parchetului:
 • "1. La data de 25.03.2020, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet. În prezent cauza este instrumentată de o echipă de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

 • 2. Ulterior înregistrării cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele sesizate au fost încadrate într-o formă agravată a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal.
 • De asemenea, cercetările au fost extinse întrucât în cursul acestora a rezultat faptul că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi ulterior acesteia.
 • La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020.
 • În instrumentarea cauzei, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, la data de 27.03.2020, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

 • Concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus.
 • În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

 • 3.Din momentul sesizării din oficiu, procurorii au efectuat cercetări în mod constant, cu celeritate, canalizându-şi eforturile pentru clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele. La administrarea mijloacelor de probă s-au avut în vedere prevederile Decretului Preşedintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă, precum şi măsurile instituite pentru evitarea răspândirii infecţiei COVID-19, motiv pentru care s-au luat toate măsurile pentru conservarea de probe.

 • În această etapă procedurală se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de existenţa stării de urgenţă. În gestionarea anchetei se are în vedere clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele, însă, având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment.
 • Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, nu pot fi furnizate la acest moment alte informaţii referitoare la această cauză, însă vom informa opinia publică, pe măsura derulării cercetărilor".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24887 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  daca e ceva ce imi doresc de la criza asta (Marţi, 31 martie 2020, 17:30)

  cristi_an [utilizator]

  e sa vad niste condamnari penale pentru baietasii din sanatate
  • +3 (3 voturi)    
   poporul cere (Marţi, 31 martie 2020, 21:24)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   legea martiala pentru toti care au fraudat statul !
  • +1 (3 voturi)    
   Medicii chiar aveau nevoie de o incurajare (Marţi, 31 martie 2020, 22:02)

   Arminius [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Zanganitul catuselor ii va motiva.
 • -5 (9 voturi)    
  Stati in casa (Marţi, 31 martie 2020, 17:30)

  alfa1 [utilizator]

  De aia a fost si ceausescu aici ca voi care sunteti batrani acum stati in casa sa va feriti ca sa nu luati coronavirus. Asa ati stat si pe vremea lui ceausescu si nu ati spus nimic. Ati ascultat europa libera sub perna . Traiasca partidul....
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 martie 2020, 17:30)

  [anonim]

 • +15 (15 voturi)    
  Poate inteleg si unii dobitoci (Marţi, 31 martie 2020, 17:31)

  CezarN [utilizator]

  De ce era bine ca SRI sa fie implicat in lupta impotriva coruptiei. SRI trebuie implicat in lupta impotriva coruptiei, IN primul rand impotrva coruptiei din interiorul serviciului, iar apoi impotriva marii coruptii, a coruptiei la nivel inalt din societate.
  Cei care au inlaturat SRI din aceasta lupta ar trebui sa plateasca si ei. La urma-urmei, dupa cum se vede foarte bine acuma, coruptia este mama tuturor relelor mari si fundmentale din societatea romaneasca.
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 martie 2020, 17:34)

  [anonim]

 • -3 (9 voturi)    
  dormim pe noi (Marţi, 31 martie 2020, 17:37)

  voxpopulix [utilizator]

  este liber la morti, liber la bani.

  Nu se fac teste pentru a nu arata numarul total de infectati, iar mortii sunt incadrati la alte cauze.

  LuCOVID orban este interesat de alegeri, PNL-ul isi vede de furat. Avem de toate
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 martie 2020, 17:44)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Să lucrezi numai cu gândul la bani, (Marţi, 31 martie 2020, 17:52)

  Con_stan_tin [utilizator]

  fie salariu sau șpagă, te face să scapi din vedere viața, a ta și a celorlalți.
 • -2 (6 voturi)    
  Vax (Marţi, 31 martie 2020, 18:07)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Justitia româna fost, est si va fi principalul aparator al infractorilor si criminalilor. Flutur e aparatnik „liberal” - scapa.
 • +8 (8 voturi)    
  ... (Marţi, 31 martie 2020, 18:14)

  John.Doe [utilizator]

  Oare cei care au ignorat protocolul sunt genul de oameni care nu cred ca exista defapt SARS2 si ca totul ii o conspiratie?
  • +2 (2 voturi)    
   Chiar si cu conspiratie, virusul EXISTA (Miercuri, 1 aprilie 2020, 9:00)

   CezarN [utilizator] i-a raspuns lui John.Doe

   Si, ca medic si manager de spital, trebuie sa tratezi situatia foarte serios.
   Ca virusul a aparut printr-o conspiratie, ca s-a transmis pe cai naturale la om, cand esti platit si ai jurat sa-ti ajuti semenii, nu te mai intrebi cum a aparut virusul, ci cum fac sa salvez cati mai multi oameni, protejand cadrele medicale, bineinteles.
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 martie 2020, 18:15)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   referitor la spaga (Miercuri, 1 aprilie 2020, 11:45)

   wizard_mefisto [utilizator] i-a raspuns lui

   va dati seama ca anumiti doctori si asistente trebuie sa munceasca benevol , chiar ma intrebam care este calitatea muncii prestate de acestia cand nu au nici o "motivatie" ?
 • -7 (7 voturi)    
  oamenii presedintelui (Marţi, 31 martie 2020, 19:15)

  zaw [utilizator]

  Sa nu va puna dracu sa va legati de oamenii presedintelui.Gasiti ceva in partea cealalta.HA,HA.
 • +7 (9 voturi)    
  Nu o sa pateasca nimeni, nimic (Marţi, 31 martie 2020, 19:55)

  vudejea [utilizator]

  Mortii sunt de vina...Suceava e probabil cel mai arhaic judet din Ro...Mama si tatal nepotismelor si pilelor s-au intalnit acolo...Nu exista politisti si procur4ori mai corupti decat in Suceava...Prieten bun de-al meu a descurcat acolo o chestiune aproape ca cea cu mutatul trecerii de pietoni de acum zeci de ani...D.p.d.v. al legalitatii, functionarii publici de acolo sunt in alta epoca, pe un alt pamant, in alta lume...Se observa asta, nuh? Un pic a lipsit ca managerul spitalului sa fie ministrul sanatii in Ro. A fost altul putintel mai proptit, atata tot...Guvernul , PNL-ul , PSD-ul, PD-ul, CSM-ul, ucid...Ne omoara cu zile si noi inghitim ca gastele..Supravietuirea in Ro nu e o chestiune de competente ci de norocul fiecaruia...Cum o fii la zodiac, asa traim...Politicienii si nu numai dau vina pe tigani si pe oamenii de la tara, ca-s prosti, ca-s asa si pe dincolo...Dar doctorii care-si dau demisia acum or intra in medical, cum sunt? Un medic la UPU are 300-400 milioane pe luna...Acum fug ca iepurii si vb cu pacientii de la 10 metri, Stiti de ce se intampla toate acestea? Pentru ca oamenii tac si inghit umili, umilinta cultivata clipa de clipa de toooaaaaate institutiile chestiei asteia ce-si spune stat, gubernie suvietica ce e
 • +7 (7 voturi)    
  probabil! (Marţi, 31 martie 2020, 20:18)

  antivirus2020 [utilizator]

  trebuie sa isi justifice si ei salariile mari cu care sunt platiti.Macar sa mai dea si ei senzatia ca muncesc pe ici pe colo.
  Am mai vazut schema asta la revolutie "Mircea fa-te ca lucrezi"
  Cand a fost vb sa ii ancheteze pe traficantii de minori din Marea Britanie i-au facut scapati cu probe date de Scotland Y,au taraganat lucrurile (vreo 9 ani) pana s-au prescris si nu am vazut nici o autoritate publica (presedinte ,csm...)sa traga vreun semnal de alarma.
 • +6 (8 voturi)    
  Iohannis, Flutur, Rimbu & Covid-19 (Marţi, 31 martie 2020, 20:37)

  Torquemada13 [utilizator]

  Fluturas l-a propus pe Vasile Rimbu (fostul director al Spitalului Judetean Suceava) in functia de ministru al Sanatatii in guvernul Orban 1. K.W. Iohannis chiar a fost la sitalul din Suceava pe 16 Octombrie 2019 (inaugurarea ambulatoriului) si l-a ascultat pe Rimbu glasuind . In aprilie 2019 Klaus Iohannis a conferit Spitalului din Suceava Ordinul „Meritul sanitar” în grad de Cavaler. Doar ca Rimbu s-a speriat si a ramas sa "termine" doar Suceava. Cam cine conduce Romania: de sus pana jos !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by