Mai multe restricţii la vânzare - maximum 12 sticle de vin şi două baxuri cu 24 de cutii de bere - au fost adoptate marţi de Asociaţia australiană a magazinelor care comercializează băuturi alcoolice, cu scopul de a evita penuria acestor produse în raioane din cauza epidemiei de Covid-19, relatează AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Australienii au luat cu asalt magazinele de băuturi alcoolice după un anunţ oficial ce stipula închiderea firmelor comerciale considerate neesenţiale, printre care se află şi barurile, pentru a lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.

„Este evident că incertitudinile legate de aprovizionări (...) i-au determinat pe unii oameni să aibă alte obiceiuri de cumpărare”, a declarat în comunicatul ce anunţă aceste restricţii Julie Ryan, director general al Retail Drinks, o asociaţie profesională a comercianţilor de alcool din Australia.

Aceste restricţii stipulează că fiecare client va putea ieşi din magazine cu cel mult 12 sticle de vin şi două baxuri cu 24 de cutii de bere sau cu cel mult 10 litri de vin la cutie şi doi litri de băuturi spirtoase.

Reţelele de socializare din Australia au fost inundate în ultimele zile cu înregistrări video ce arată clienţi care împing cărucioare pline cu băuturi alcoolice.

„Vrem să transmitem un mesaj clar, potrivit căruia magazinele cu produse alcoolice rămân un serviciu esenţial şi că nu vor exista probleme de aprovizionare”, a adăugat Julie Ryan.

Potrivit cifrelor publicate de Commonwealth Bank, una dintre cele mai mari instituţii financiare din Australia, cheltuielile cu produse alcoolice în magazinele de acest tip au crescut cu 86% săptămâna trecută.

„Aceste măsuri temporare vor permite tuturor clienţilor să aibă acces la băuturile lor favorite atunci când vor dori să le cumpere”, a mai spus Julie Ryan.

Australienii sunt departe de a fi primii consumatori de alcool din lume.

Într-un raport publicat în 2018 ce a vizat consumul de alcool pe plan mondial şi consecinţele sale nefaste asupra sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) preciza că australienii cu vârste de peste 15 ani consumau în medie 10,6 litri de alcool pe an, mult sub cei 15,2 litri consumaţi în medie de locuitorii din Republica Moldova şi de cei 15 litri consumaţi în medie în Lituania.