Primul studiu amplu și cuprinzător privind spitalizările și decesele provocate de coronavirus în China, studiu realizat de britanici, dezvăluie în amănunt riscul la care sunt supuși pacienții de vârstă mijlocie sau mai mare, scrie Guardian.

Epidemie Covid-19Foto: Profimedia Images

Analiza arată că, deși rata medie a mortalității la cazurile confirmate este de 1,38%, ea crește abrupt odată cu vârsta, de la 0,0016 la cei mai mici de 10 ani la 7,8 în cazul celor peste 80 de ani.

Studiul arată că doar 0,04% dintre cei cu vârste între 10 și 19 ani au avut nevoie de internare în spital, comparativ cu 18% la cei cu peste opt decenii de viață.

Procentaje periculoase sunt consemnate și în cazul grupelor de vârstă mijlocie, 4% dintre cei de 40-50 de ani și 8% dintre cei de 50-60 de ani având nevoie de spitalizare.

Estimările, prezentate în prestigioasa publicație medicală Lancet Infectious Disease, se bazează pe analiza a peste 70.000 de cazuri confirmate și diagnosticate clinic în China, plus a 689 de cazuri de persoane evacuate din Wuhan cu zboruri de repatriere.

”Estimările noastre pot fi aplicate oricărei țări pentru a lua decizii privind politicile de limitare a răspândirii Covid-19”, a spus profesorul Azra Ghani, co-autor al studiului.

Pentru că fiecare națiune a abordat diferit testarea pentru coronavirus, iar unele au schimbat strategia de la o săptămână la alta, până acum experții au avut probleme în compararea ratei mortalității în diferite țări.

O altă dificultate a fost calcularea proporției celor care mor după ce sunt infectați, în condițiile în care multe cazuri nu sunt descoperite niciodată. Acest ultim studiu estimează că rata mortalității în rândul cazurilor nedescoperite este de 0,66%.