Donald Trump redimensionează previziunile făcute de Anthony Fauci, cel mai mare expert american în boli infecțioase, care a spus că se teme că vor fi milioane de infecții și 200.000 de decese. Însă, în timpul conferinței de presă al grupului de lucru american, Trump anticipează în continuare o cifră catastrofală: "Dacă victimele cauzate de coronavirus în Statele Unite nu depășesc 100.000, putem spune că am făcut o treabă foarte bună", potrivit Il fatto Quotidiano, citat de Rador.

Donald TrumpFoto: Wikimedia Commons

Președintele american respinge ideea redeschiderii granițelor Statelor Unite de Paște - idee sugerată des până în urmă cu câteva zile - și anunță că actualele măsuri pentru limitarea virusului vor rămâne în vigoare până pe 30 aprilie, cu o lună mai mult decât era prevăzut. Și acest lucru se datorează faptului că apogeul deceselor în Statele Unite va avea loc în "două săptămâni", chiar de Paște. Dar, Trump privește și dincolo de Statele Unite.

Celor care subliniază că Rusia și Cuba ajută Italia, le spune: "lucrăm în legătură strânsă cu Italia", unde "rata mortalității este mare", "o ajutăm foarte mult, trimițând multe lucruri de care nu avem nevoie", provizii și asistență financiară, spune Trump. "Lucrăm cu Spania. Lucrăm cu toată lumea". Președintele revine, apoi, să vorbească despre Statele Unite. "Extindem restricțiile până la 30 aprilie pentru a încetini răspândirea.

Nu este nimic mai rău decât declararea victoriei înainte de a câștiga", explică Trump, care descrie virusul drept un "flagel" și asigură că Statele Unite vor câștiga războiul. "Îl vom învinge. Ceea ce vreau este să revenim la viața de dinainte în Statele Unite și în lume", observă magnatul, specificând totuși că măsurile luate sunt necesare. "Dacă nu le-am fi luat, viața a 2,2 milioane de oameni era în pericol.

Sperăm acum că numărul este cel despre care vorbim", evidențiază Trump. "Dacă am putea să îl limităm, să zicem 100.000, ceea ce este oricum un număr oribil", s-ar putea spune că s-a făcut o "treabă bună", adaugă Trump, ridicând îndoieli cu privire la utilizarea ridicată a măștilor în spitale. Adresându-se jurnaliștilor din Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, Trump îi invită să "investigheze volumul de măști folosite și unde ajung acestea.

Cum se poate trece de la 20.000-30.000 de măști la 300.000 pe săptămână?". Anthony Fauci, cel mai mare expert american în boli infecțioase, salută decizia lui Trump de a extinde restricțiile privind distanțarea socială. "Este o mișcare înțeleaptă și prudentă", explică "virusologul șef", reiterând că coronavirusul ar putea provoca între 100.000 și 200.000 de decese în Statele Unite. "Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla", adaugă Fauci.

Trump încheie privind spre viitor, cu un mesaj de speranță. "Până la 1 iunie vom fi pe drumul către redresare". Și, oricum, "sunt pregătit să fac tot ce este necesar pentru a salva vieți omenești și economia".