Toți pacienții diagnosticați cu coronavirus beneficiază de servicii medicale indiferent de calitatea de asigurat a acestora, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate luni seară.

CoronavirusFoto: INQUAM Photos/George Calin

Anunțul a fost făcut de Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, care a precizat că au fost adoptate două hotărîei de guvern cu modificări în domeniul sanitar:

  • În perioada stării de urgență, serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu pot fi acordate și validate fără cardul de sănătate. Astfel, obligația pentru medicii de familie este modificată în sensul că nu mai este obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în termen de 3 zile.
  • Toate persoanele diagnosticate cu coronavirus pe teritoriul României beneficiază de servicii medicale indiferent de calitatea de asigurat sau nu a acestora.
  • Pentru pacienții simptomatici cu COVID se reglementează posibilitatea acordării consultațiilor la distanță de către medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriu.
  • Se prelungește cu 90 de zile termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere.
  • Documentele necesare solicitate de CNAS pot fi transmise electronic sau depuse de către o altă persoană.
  • Pentru pacienții cu boli cronice cu schemă de tratament nu mai este necesară în această perioadă o nouă reevaluare din partea medicului specialist pentru reînnoirea scrisorii medicale inițiale
  • Medicul de familie poate emite prescripție medicală în baza doocumentelor medicale emise deja pacientului
  • Posibilitatea consultațiilor medicale la distanță este extinsă în acestă perioadă și pentru celelalte categorii de pacienți de către medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultații pe oră

A doua hotărâre de guvern adoptată luni seară vizează creșterea cu 1.000 a numărului de posturi pentru direcțiile de sănătate publică. Se suplimentează cu 1.000 de posturi și organigrama serviciilor de ambulanță, cu recomandarea ca în această perioadă de urgență posturile să fie ocupate prin detasări sau pe o perioadă determinată, pentru acoperirea unor nevoi imediate.