Premierul ungar Viktor Orban a obținut luni undă verde din partea Parlamentului pentru a legifera prin ordonanțe, în cadrul unei stări de urgență cu o durată nedeterminată pe care opoziția o consideră "disproporționată" în lupta împotriva noului coronavirus, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: Flickr

În Ungaria, dar și în străinătate, legea este acuzată drept un instrument destinat cimentării controlului guvernului național-conservator, având ca pretext pandemia.

Legea a fost adoptată cu 137 de voturi pentru și 53 împotrivă. Ea stabilește de asemenea până la cinci ani de închisoare pentru difuzarea de "informații false" legate de virus sau de măsurile guvernului, în condițiile în care rara presă independentă din țară este acuzată în mod regulat de astfel de fapte.

Noua lege permite liderului ungar să prelungească pe termen nedefinit starea de urgență în vigoare din 11 martie, fără a mai cere aprobarea Parlamentului.

Dar politica lui Viktor Orban într-un deceniu de putere stârnește temeri că liderul în vârstă de 56 de ani va abuza de aceste măsuri excepționale.

Citește și:

Unii parlamentari de opoziție nu ezită să vorbească despre o "lovitură de stat" și un nou pas spre "dictatură".

Un purtător de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a argumentat luni că proiectul de lege este limitat în timp de dreptul Parlamentului de a-l revoca - o putere formală, în condițiile în care partidul lui Viktor Orban, Fidesz, are o majoritate de două treimi.

Ungaria, care a închis granițele pentru străini și a instituit măsuri de carantină, avea luni 447 de cazuri de Covid-19, cu 15 morți, la o populație de 9,7 milioane de locuitori.