Prețurile alimentelor au crescut semnificativ în primele zile ale crizei generate de coronavirus, după care au revenit aproximativ la normal și au rămas crescute doar prețurile produselor de import, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la RFI, potrivit Mediafax. Ministrul Agriculturii spune că epidemia de coronavirus are efecte asupra producătorilor agricoli.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Sunt mai multe tipuri de efecte, generate în primul rând de o modificare a comportamentului de cumpărare, mai mult, decât de o problemă de producție sau aprovizionare. Dacă în primele zile după criză toată lumea a făcut stocuri, au alergat prin magazine și au cumpărat cantități foarte mari de alimente, iar prețurile au crescut semnificativ, apoi, în următoarea săptămână vânzările au scăzut, prețurile au revenit aproximativ la normal, au rămas crescute doar cele care vin din import, pentru că acolo există o oarecare îngreunare a transportului mărfurilor. Sigur, acest lucru este general, se întâmplă în toată Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situația nu este asemănătoare cu cea dinainte de criză, deci viteza de aprovizionare este mult mai mică și aici sunt probleme cu aprovizionarea și cu prețurile la alimentele din import”, a spus Oros, la RFI.

Ministrul Agrigulturii a afirmat că „datorită faptului că oamenii cumpără mult mai puțin, pentru că nu au acces la fel de ușor în magazine sau în supermarketuri sau la piețe, au scăzut și cumpărăturile, iar unii producători ne semnalează că au stocuri consistente. Asta și datorită faptului că s-a închis tot ceea ce înseamnă HORECA, hotelurile, restaurantele, fast-food-urile și mulți dintre producătorii mici aveau contracte cu acest sistem HORECA”.

Demnitarul este de părere că nu ar fi o idee bună plafonarea prețurilor la raft.

„Am discutat cu toți actorii din piață, comercianții, producătorii și procesatorii, pentru că noi atunci când s-a declanșat criza, a doua zi am făcut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lanț de aprovizionare, producători, procesatori și comercianți. Dacă vine statul și în mod brutal intervine și fixează doar prețul la raft, fără să existe o negociere prealabilă între toți actorii acestui lanț de aprovizionare, cei care dispar primii de pe piață, cei care sunt afectați și pot fi falimentați sunt exact cei mici, producătorii mici și procesatorii mici. Or în România, producătorii mici și procesatorii mici sunt cei români. Noi nu avem de gând să se întâmple acest lucru cu ei”, a mai spus sursa citată, la RFI.

Întrebat dacă poate asigura populația că nu va exista o criză a aprovizionării cu alimente în magazine, în contextul coronavirusului, Adrian Oros a răspuns: ”Eu pot să asigur populația că autoritățile vor face tot ceea ce depinde de ele, ca să nu se întâmple acest lucru, dar trebuie să înțeleagă și populația și producătorii și procesatorii și comercianții, toți trebuie să înțelegem în această perioadă că trebuie să ne comportăm responsabil, că trebuie să facem eforturi și dacă e de câștigat, câștigăm toți, dacă e de pierdut, să pierdem toți. Să nu existe unii care să încerce în această situație de criză, care este tragică și care poate deveni și mai complexă, să câștige de pe seama acestei crize”.