​Cel puțin 5 medici și cel puțin 13 pacienți de la Spitalul Județean de Urgență Deva sunt infectați cu coronavirus, iar unitatea medicală a fost închisă în totalitate, astfel că nimeni nu intră și nimeni nu iese timp de 14 zile. Prefectul județului, Vasile Potecă, a anunțat că luni l-a suspendat din funcție pe managerul spitalului, care nu a luat "absolut nicio măsură".

HotNews.roFoto: Hotnews

Este al treilea spital din țară care intră în carantină, după Spitalul Gerota și Spitalul Județean Suceava, unde peste 100 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus.

Prefect: Managerul nu mi-a răspuns la telefon

"DSP Hunedoara a transmis Spitalului Județean de Urgență Deva o adresă prin care se comunică luarea unor măsuri începând de duminică seara. Astfel, medicii depistați pozitiv COVID-19 vor fi internați pe Secția de Boli Infecțioase a spitalului, iar restul personalului medical va îngriji pacienții internați, fără a părăsi unitatea sanitară, timp de 14 zile. Spitalul este închis, pe principiul nimeni nu intră, nimeni nu iese. În această perioadă se intensifică procedurile de curățenie, dezinfecție, se instalează echipament de protecție, iar spitalul nu va mai prelua cazuri noi pe perioada celor 14 zile. De asemenea, nici pacienții nu vor fi externați în acest interval, pentru a evita răspândirea coronavirusului”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan.

Prefectul județului, Vasile Potecă, a declarat, într-o intervenție la Digi 24, că a decis suspendarea din funcție a managerului spitalului, care nu a luat nicio măsură și care nu i-a răspuns la telefon.

"Desemnez un nou manager care să facă tot ce este necesar pentru spital, să creeze circuite speciale, să se facă dezinfecție. Nu am putut să vorbesc nici la telefon cu managerul, nu mi-a răspuns. Sunt o grămada de probleme care mă copleșesc (...) În ultima instanță am decis, în baza decretului privind starea de urgență, înlocuirea managerului. Sunt 69 de pacienți internați acum, pe care îi izolăm și îi testăm", a afirmat prefectul județului.

Managerul spitalului: Nu știu câte cadre medicale au fost testate, nu am cerut datele de la epidemiolog

Managerul demis, Daniela Roșca, a spus, tot la Digi 24, că până la acest moment 13 pacienți ai spitalului au fost confirmați cu coronavirus.

Legat de cadrele medicale infectate, ea a spus că testele s-au confirmat pentru 5 medici - 3 de la Oncologie, 1 de la ATI și 1 de la Medicină Internă - dar această cifră nu este finală pentru că se așteaptă rezultatul testelor pentru celelalte cadre medicale. Întrebată câți din cei 104 angajați ai spitalului au fost testați, managerul nu a știut să răspundă, spunând că nu i-a cerut aceste date epidemiologului.

Ea nu a știut să spună nici de unde a pornit virusul, susținând că epidemiologul i-a transmis că este "răspândire comunitară".

Spitalul Județean din Deva a fost amendat cu 10.000 de lei de către Direcțția de Sănătate Publică pentru că medicii și celelalate cadre medicale nu au purtat echipamentul de protecție. Dacă inițial Daniela Roșca aa spus că existau echipamente de protecție în spital, ulterior ea a afirmat că nu există echipamente complete și că la acest moment mai sunt 550 de echipamente, care ajung pentru câteva zile.