Preşedintele Donald Trump a anunţat duminică, la Casa Albă, prelungirea aplicării măsurilor vizând menţinerea distanţei sociale până pe 30 aprilie, informează luni AFP şi dpa.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images

"Vom prelungi recomandările noastre până pe 30 aprilie pentru a încetini răspândirea", a declarat presei Donald Trump. "Nimic nu ar fi mai rău decât să declarăm victorie înainte ca victoria să fie câştigată", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Recomandările reînnoite vizează ca populaţia să nu se adune în grupuri mai mari de 10 persoane şi să rămână acasă cât mai mult. Iniţial, acestea au fost anunţate pentru o perioadă de 15 zile ca o măsură menită "să încetinească răspândirea" pandemiei COVID-19.

Preşedintele Trump declarase la începutul săptămânii trecute că dorinţa sa era ca ţara să fie redeschisă şi economia ţării repornită, în cea mai mare parte, până pe 12 aprilie, potrivit Agerpres.

SUA au în acest moment cele mai multe cazuri de coronavirus, peste 120.000 din cele peste 670.000 de la nivel global.

Un expert american în boli infecțioase, consilierul lui Donald Trump în ceea ce privește epidemia de coronavirus, a evocat duminică, cu prudență, între 100.000 și 200.000 de potențiale decese în Statele Unite legate de Covid-19, scrie AFP.

"În funcție de ce vedem azi, aș spune între 100.000 și 200.000", a declarat la CNN dr. Anthony Fauci, legat de posibilul număr de decese. Acesta a invocat și "milioane de cazuri" posibile. Prudent, directorul institutului național de boli infecțioase a reamintit că modelele se bazează întotdeauna pe diferitele ipoteze. "Ele dau cel mai rău și cel mai bun scenariu. Și în general realitatea se situează undeva la mijloc", a explicat el.

"Nu am văzut niciodată, printre maladiile la care am lucrat, un model în care cel mai rău scenariu să se realizeze. Sunt întotdeauna supraestimate", a adăugat expertul.