Ordonanța militară nr 3, conform căreia persoanele cu vârsta de peste 65 de ani puteau ieși din casă doar între orele 11.00-13.00, a fost modificată astfel încât aceștia să poată merge la spital pentru tratament în orice interval au nevoie, a anunțat duminică seară ministrul de Interne, Marcel Vela.

Izolare de coronavirus in RomaniaFoto: Profimedia Images

"Am clarificat cu privire la circulația persoanelor cu vârsta peste 65 de ani un interval orar în care pot să-și rezolve si probleme de natură medicală, precum tratamente medicale. Se pot deplasa cu mijloace proprii, cu mijloacele familiei, în intervalul orar normal și inainte de ora 11.00, și după ora 13.00, a anunțat Vela într-o conferință de presă.

Modificarea a fost făcută în condițiile în care ordonanța 3 prevedea ca persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot ieși din casă doar în intervalul 11.00 -13.00, în condițiile în care unele persoane din acestă categorie au nevoie să urmeze tratamente medicale pentru boli cronice.

O altă modificare este că cei cu vârsta de peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinței și în intervalul 20-21.00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie. În acest scop nu este nevoie de declarație pe propria răsăundere.

De asemenea, operatorii economici - farmaciile și magazinele alimentare - trebuie să le faciliteze accesul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani cu prioritate între orele 11-13.

Aceste modificări au fost aduse printr-o nouă ordonanață militară - nr. 4 - emisă duminică seară.

Ce prevede noua ordonanță militară în ceea ce privește persoanele cu vârsta de peste 65 de ani:

  • "Art.1 - (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

  • (2) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

  • (3) Circulația persoanelor prevăzute la alin.(1), în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei. Declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.

  • (4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  • Art.2 - (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă.

  • (2) Măsura se aplică începând cu data de 30 martie 2020".