Premierul ceh Andrej Babis îl sfătuiește, duminică, într-un mesaj pe Twitter, pe președintele american Donald Trump să facă obligatorie purtarea măștii pentru a opri răspândirea coronavirusului, relatează AFP. SUA au în acest moment cele mai multe cazuri de coronavirus, peste 120.000 din cele peste 670.000 de la nivel global.

Andrej BabisFoto: AGERPRES

”Domnule președinte Donald Trump, încercați să luptați împotriva virusului în modul Cehiei. Purtând o simplă mască din cârpă, scade răspândirea virusului cu 80%. Republica Cehă a făcut obligatorie purtarea măștii de către cetățeni în public. Vă rog redistribuiți mesajul. Dumnezeu să binecuvânteze America!”, a scris Babis pe Twitter, al cărui mod de a manageria criza sanitară a fost criticată inclusiv de către propria țară.

Țara liderului populist a înregistrat 2.663 de cazuri confirmate și 13 decese, potrivit ultimului bilanț de duminică.

Luna aceasta, guvernul lui Babis a fost criticat pentru lipsa măștilor, ceea ce a făcut ca mii de femei să se orienteze către mașinile de cusut și să își facă propriile măști într-o țară cu 10,8 milioane de locuitori.

Premierul și-a cerut iertare pentru eșec și a promis să remedieze situația, trimițând avioane guvernamentale în China pentru a aduce măști, teste și alte echipamente medicale.

Comentariile nu au întârziat să apară pe contul său de Twitter. ”Da, ai făcut obligatorie (ca în Taiwan), dar nu ne-ai dat o singură mască (spre deosebire de Taiwan), a scris Rezina Dejova.

”Așa că a trebuit să ne coasem singuri. Nu doar pentru noi, dar și pentru doctori, asistente, bătrâni, copii și pentru străini”, a adăugat ea.

Cehia și-a închis granițele, școlile și majoritatea magazinelor în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului.