Mai mulţi angajaţi ai Ambulanţei Mehedinţi protestează, sâmbătă noaptea, în faţa instituţiei şi cer să fie testaţi pentru coronavirus, oamenii fiind speriaţi după ce au aflat că un pacient care a intrat în contact cu şase colegi a fost diagnosticat cu noul COVID-19.

Teste coronavirusFoto: Profimedia Images

Medici, asistenţi medicali şi ambulanţieri protestează și cer să fie testaţi. Aceștia au acuzat DSP Mehedinţi că atunci când au făcut ancheta epidemiologică în cazul bărbatului diagnosticat cu infecţie cu coronavirus nu au inclus şi angajaţii Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ). Angajaţii de la Ambulanţă susţin că neştiind dacă au contactat sau nu virusul ucigaş pot îmbolnăvi şi alţi pacienţi.

„Vrem să fim testaţi pentru că noi avem conştiinţă. Ştim ce înseamnă să intri în casa altuia”, a spus o angajată a SAJ Mehedinţi. „Se ştie că domnii de la DSP n-au raportat la minister, la Bucureşti, problemele cu Ambulanţa? Au raportat doar ce le-a convenit lor, ce a dat bine”, au strigat alţi angajaţi.

O asistentă medicală, angajată a Ambulanţei Mehedinţi, a declarat, pentru Mediafax, sub protecţia anonimatului, că bărbatul diagnosticat în data de 28 martie cu COVID -19 a intrat în contact cu şase angajaţi ai SAJ Mehedinţi. Potrivit asistentei, bărbatul nu spus că ar putea fi suspect de infecţie cu noul coronavirus, aşa că echipajele nu au purtat costume speciale.

Pacientul a fost dus la UPU în data de 24 martie, de către un echipaj de Salvare, apoi a fost trimis la un alt spital, cu un alt echipaj, apoi dus acasă. După două zile, în 26 martie, pentru că starea lui s-a înrăutăţit, a fost solicitată din nou Ambulanţa care l-a adus la Urgenţa Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin.

Toţi cei şase angajaţi, printre care şi un medic, au fost trimişi în izolare, sâmbătă seara.

„Ne-am speriat pentru şase colegi care au intrat în contact cu acel bărbat au fost trimişi la izolare. Noi mergem cu mască şi mănuşi. Dispeceratul ne spune: sau pentru persoane care prezintă simptome. În acel caz n-au folosit combinezon. Doar mănuşi şi mască. (…) În acel caz a fost o simplă răceală. Noi vrem să fim testaţi că suntem un pericol pentru cetăţeni. Cei de la DSP au zis că nu putem să fim testaţi, că o să-i testeze pe cei şase colegi care au venit în contact direct cu pacientul. (…) Au fost trei echipaje pentru că pacientul a fost plimbat de la domiciliu la UPU, de la UPU la TBC sau, nu ştiu exact, şi după aceea a plecat acasă că e o simplă răceală. După aceea s-a întors la spital, tot cu Ambulanţa, cu o stare înrăutăţită, a fost intubat, i s-a recoltat şi în seara asta i-a venit pozitiv rezultatul”, a declarat, pentru Mediafax, o angajată a SAJ Mehedinţi.

Bărbatul diagnosticat cu COVID-19 a fost transferat, sâmbătă seara, la Secţia Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Craiova. Acesta este în stare gravă, potrivit reprezentanţilor SJU Drobeta Turnu Severin.