Confruntări violente au izbucnit vineri pe un pod care leagă provincia Hubei, de unde a pornit epidemia de coronavirus, de provincia vecină Jiangxi, după ce autoritățile au relaxat carantina strictă din regiune, scrie cotidianul canadian The Globe and Mail.

Confruntari in ChinaFoto: Captura YouTube

În aceste confruntări au fost răsturnate mașini și polițiști din cele două provincii s-au ciocnit unii cu alții, potrivit mai multor înregistrări video postate pe rețelele sociale din China. Aceste incidente au avut loc după ce autoritățile din provincia Jiangxi au blocat intrarea oamenilor din Hubei, unde în această săptămână au fost ridicate interdicțiile.

Vineri, imagini înregistrate la confruntările de pe pod arată un lanț de polițiști cu scuturi poziționați de-a latul podului și blocând mișcarea oamenilor din provincia Hubei spre orașul Jiujiang, în provincia Jiangxi. Mulțimea de oameni se îndrepta spre cordonul de polițiști scandând "Să mergem, Hubei!"

Într-o înregistrare video, Ma Yangzhou, secretarul comitetului de partid din Huangmei, provincia Hubei, le-a cerut oamenilor, cu ajutorul unei portavoci, să se disperseze. “Este periculos pentru voi să vă adunați așa pe un pod,” a afirmat el, invocând atât blocarea podului cât și “riscul de infectare cu virusul.”

Confruntările au avut loc între orele 3 p.m. și 6 p.m., a declarat un muncitor care s-a aflat pe pod, pentru Globe and Mail.

Într-un scurt comentariu publicat pe rețeaua socială Weibo, Cotidianul Poporului a calificat conflictul drept “regretabil.”

“Oamenii din Hubei au făcut eforturi mari și au avut o contribuție semnificativă în lupta împotriva epidemiei. Persoane din toate sectoarele societății au făcut apel la acceptarea muncitorilor din Hubei. Cu toate acestea, nu poate fi negat că unii indivizi din unele regiune i-au discriminat, intenționat sau nu, pe cei din Hubei și au creat obstacole pentru revenirea lor la muncă”, arată acest comentariu.

Potrivit politicii oficiale a guvernului, persoanele care trăiesc în afara Wuhan și sunt considerate sănătoase au dreptul să revină la muncă de miercuri, iar autoritățile au redeschis gările și autogările.

Polițiile din cele două provincii au publicat câte o declarație oficială, care a fost însă rapid ștearsă, notează South China Morning Post.

Poliția din Hubei a afirmat că ofițeri din Jiangxi nu au respectat un acord încheiat între cele două guverne regionale și au trecut granița în Huangmei pentru a verifica certificatele de sănătate și permisiunea de călătorie înainte de a permite oamenilor să traverseze podul.

La rândul ei, poliția din Jiangxi a invocat faptul că un ofițer din Hubei a fost prins în timp ce încerca să împiedice oamenii din Huangmei să urce într-un autobuz care trebuia să-i ducă în gara din Jiujiang.

Vineri seara, administrațiile din Huangmei și Jiujiang au publicat o declarație comună în care anunță înlăturarea barierelor ridicate în perioada carantinei și recunoașterea reciprocă a procedurilor de testare a stării de sănătate, pentru a facilita călătoria persoanelor care nu sunt infectate.