Guvernul a pus la dispoziție prin Serviciul de Telecomunicații Speciale un site - formular.sts.ro - prin care românii care au nevoie să iasă din casă pot completa online și pot genera automat declarația pe proprie răspundere. „O idee excelentă, dar stricată de birocrați”, scrie Cătălin Drulă (USR), membru în Comisia de IT din Camera Deputaților. Drulă spune că din informările oficiale ulterioare „se înțelege că formularul astfel generat trebuie tipărit și semnat pe hârtie cu pixul și abia apoi poate fi fotografiat cu telefonul și arătat autorităților”.

HotNews.roFoto: Hotnews

STS a anunțat că pune la dispoziție un site pe care se poate completa online declarația pe proprie răspundere pentru părăsirea locuinței -formular.sts.ro

Utilizatorii pot completa acolo un formular (toate datele introduse sunt stocate local, pe calculatorul utilizatrului și nu ajung pe serverele STS). Ulterior site-ul generează un fișier PDF cu declarația pe care, teoretic, cetățenii ar trebui să-l poată arăta autorităților de pe telefon.

Într-un comunicat al Grupului de Comunicare Strategică, este pusă și următoarea mențiune: „Menționăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora”.

„O idee din păcate pe cale de a fi DISTRUSĂ DE BIROCRAȚI”, scrie deputatul USR, Cătălin Drulă, lider al deputaților USR și membru al Comisiei de IT din Camera Deputaților.

„Din ultimul comunicat al Grupului de Comunicare Strategică se înțelege că formularul astfel generat trebuie tipărit și semnat pe hârtie cu pixul și abia apoi poate fi fotografiat cu telefonul și arătat autorităților”, spune Drulă.

De altfel, în versiunea originală a formular.sts.ro, exista și un câmp unde semnătura putea fi făcută cu degetul pe ecran/trackpad. Câmpul a fost scos se pare la cererea celor de la GCS, notează deputatul.

„Toată ușurința folosirii aplicației și digitalizarea se duce naibii dacă pasul tipăririi și hârtiei rămâne obligatoriu. Dle. Orban, domnilor Arafat și Vela, haideți să facem viața oamenilor mai ușoară. Și așa este grea în perioada asta! Nu-i lăsați să ne conducă pe birocrații rigizi pentru care o mâzgăleală cu pixul pe hârtie înseamnă totul!”, mai spune Drulă.

---

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică „pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia”.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat că pe platorma stirioficiale.ro pot fi descărcate în continuare modelele declarațiilor pe proprie răspundere (https://bit.ly/2UCPf9e) / adeverințe angajator (https://bit.ly/3aC2BJq), în format PDF, care pot fi completate ulterior descărcării fișierelor. În cazul platformei formular.sts.ro completarea datelor se realizează anterior generării și descărcării documentului în format PDF.