În timp ce peste trei miliarde de oameni din lume sunt în carantină pentru a opri răspândirea coronavirusului, eforturile în masă de a salva vieți au crescut riscurile asupra grupurilor vulnerabile, iar femeile și copiii care experimentează violență domestică nu au nicio scăpare în fața abuzatorilor lor, relatează The Guardian.

Coronavirus SpaniaFoto: Profimedia Images

Din Brazilia până în Germania, Italia și China, activiștii și supraviețuitorii abuzurilor spun că deja s-a înregistrat o creștere a abuzurilor.

În provincia Hubei, epicentrul inițial al pandemiei cu coronavirus, numărul denunțurilor privind violența domestică este de cel puțin de trei ori mai mare în februarie într-o singură zonă în timpul carantinei, de la 47 anul trecut, la 162 anul acesta, au spus activiștii.

”Epidemia a avut un impact imens asupra violenței domestice”, a spus Wan Fei, un ofițer de poliție pensionat care a fondat o campanie împotriva violenței domestice.

”Potrivit statisticilor noastre, 90% din cauzele violenței domestice (în această perioadă) sunt legate de epidemia Covid-19”. Este un tipar care se repetă la nivel global.

În Brazilia, un centru de stat a înregistrat și el deja o creștere bruscă a cazurilor de violență domestică care sunt puse pe seama izolării, a relatat Globo.

”Credem că este o creștere de 40% sau de 50%, și era deja o cerere foarte mare”, a spus Adriana Mello, judecător din Rio de Janeiro specializat în violența domestică.

Guvernul regional din Catalonia a spus că numărul apelurilor pe linia specială de ajutor a crescut cu 20% în primele zile de carantină. De asemenea, în Cipru numărul apelurilor în acest sens a crescut cu 30% în săptămâna următoare zilei de 9 martie, când insula a avut primele cazuri confirmate de coronavirus.

În Italia, activiștii spun că apelurile pe liniile de ajutor pentru victimele abuzurilor domestice au scăzut drastic, în schimb au primit mesaje și emailuri disperate.

”Un mesaj era de la o femeie care se închisese în baie și a scris pentru a cere ajutor”, a spus Lella Palladinp, președinte al D.i.Re, Women against Violence Network.

”Cu siguranță este o urgență copleșitoare acum. Este mai multă disperare pentru că femeile nu pot ieși”.

În Spania, unde regulile privind carantina sunt extrem de stricte, iar mulți oameni sunt amendați dacă le încalcă, guvernul le-a spus femeilor că nu vor fi amendate dacă pleacă de acasă pentru a raporta un abuz.

Dar pe 19 martie, țara s-a confruntat cu primul deces provocat de violența domestică de la începerea carantinei cu cinci zile mai devreme, când o femeie a fost ucisă de soțul ei în fața copiilor în Valencia.

În Regatul Unit, Mandu Reid, lider al Partidului pentru Egalitatea Femeilor, a cerut puteri speciale ale poliției pentru a evacua abuzatorii din case în timpul carantinei.

Un procuror din Trento, Italia, a hotărât că în situații de violență domestică, abuzatorul trebuie să părăsească casa familiei și nu victima, o decizie salutată ca fiind ”fundamentală”.

În Germania, lidera Partidului Verde, Katrin Göring-Eckardt, a spus săptămâna aceasta că se teme pentru viețile a mii de femei blocate cu partenerii violenți și a cerut guvernului să ia în considerare să transforme hotelurile în centre pentru femei abuzate și să modifice condițiile privind părăsirea casei pentru femeile vulnerabile.