Nucleul dur al facțiunilor de extremă dreapta dorește să folosească virusul ca armă pentru a ucide minoritățile, în vreme ce alții răspândesc în continuare ură și teorii ale conspirației, relatează AlJazeera.

neonazistiFoto: Captura video

Noul coronavirus a infectat deja sute de mii de oameni, a luat mai mult de 20.000 de vieți și a provocat un nivel de perturbare economică, socială și politică fără precedent.

Însă, pentru nucleul dur al extremei de dreapta, este o criză binevenită. Există voci de anarhiști, printre ei și neonazisti, care afirmă că civilizația trebuie să se prăbușească, sperănd ca noul coronavirus se va dovedi a fi armă lor secretă.

"Situația poate fi exploatată de extrema dreaptă", a declarat pentru Al Jazeera Cynthia Miller-Idriss, sociolog universitar american și expert în extrema dreaptă.

În afară de alimentarea cu „idei apocalitice”, Miller-Idriss a spus că „incertitudinea pe care o creează pandemia creează un teren fertil pentru pretenții despre nevoia de schimbare sau soluțiile pe care le oferă extremele drepte”.

Un lider al mișcării de rezistență nordică (NRM), o mișcare neo-nazistă cu sediul în nordul Europei, a declarat că a salutat pandemia ca un pas necesar pentru a ajuta la crearea lumii pe care grupul său vrea să o vadă.

"COVID-19 ar putea fi exact ceea ce avem nevoie pentru a produce o adevărată revoltă națională și o întărire a forțelor politice revoluționare", a scris Simon Lindberg, liderul filialei suedeze a NRM pe site-ul mișcării.

„Nu putem construi o societate care să dureze mii de ani în viitor pe temeliile putrede de astăzi,” a adăugat Lindberg, „dar în schimb, putem să o construim pe ruinele creației lor”.

În Germania, membrii grupului neonazist Die Rechte (Dreapta) au susținut că granițele germane ar fi trebuit să fie închise cu săptămâni în urmă tuturor „non-europenilor”.

Un alt grup neo-nazist german, Der Dritte Weg (A treia cale), a spus că virusul a fost exploatat de liderii germani ca o "tactică diversionista" pentru a distrage atenția de la un viitor val de refugiați și migranți din Orientul Mijlociu.