Pentru prima oară în istorie, singur în piața goală a Bisericii Sf Petru, Papa Francisc a prezidat vineri o rugăciune în fața pandemiei, făcând apel la lumea ”speriată și pierdută” să își revizuiască prioritățile și să se reconecteze cu credința, relatează AFP.

Papa FranciscFoto: Captura YouTube

”Întunericul dens acoperă piețele noastre, drumurile noastre și orașele noastre. A preluat controlul asupra vieților noastre, înlocuind totul cu liniștea asurzitoare, un vid dezolant, care paralizează totul în calea sa”, a spus Papa Francisc.

Papa Francisc a mai vorbit și despre cum coronavirusul a pus toată lumea în aceeași barcă.

”Demaschează vulnerabilitatea și dezvăluie siguranța, falsă și superfluă, cu care ne-am construit agendele”, a spus Papa.

"Papa Francisc va prezida la Vatican un moment special de rugăciune, în acest timp de suferinţă cauzat de pandemia cu coronavirus. Sfântul Părinte se va ruga pe esplanada Bazilicii "Sf. Petru", cu piaţa goală: după proclamarea Cuvântului Domnului, va urma un moment de Adoraţie Euharistică, iar la final Papa Francisc va împărţi binecuvântarea Urbi et Orbi - Cetăţii Romei şi lumii întregi -, cu indulgenţă plenară", informează Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, "rugăciunea din această seară cu Papa Francisc este o ocazie unică de a dobândi, în situaţia actuală creată de pandemie, indulgenţa plenară, într-o formă extraordinară, atât pentru sine cât şi pentru răposaţi".

"Binecuvântarea Urbi et Orbi o dă numai Papa, iar acest lucru se întâmplă numai în ziua alegerii sale ca urmaş al Sfântului Apostol Petru, în ziua de Paşti şi în ziua de Crăciun. Binecuvântarea Urbi et Orbi pe care Papa Francisc o va împărţi în această seară are, aşadar, un caracter unic şi este legată de dobândirea indulgenţei plenare", se mai arată în comunicatul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.

Despre Indulgenţe şi dezlegări de păcate

În contextul Pandemiei cu Coronavirus, Penitenţieria Apostolică a publicat la 20 martie a.c. "un decret privind posibilitatea, în aceste timpuri de criză din cauza Coronavirusului, de a dobândi indulgenţa plenară şi de a primi dezlegări colective de păcate. Iniţiativa vine în întâmpinarea unui mare număr de credincioşi, bolnavi sau nu, aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa la biserică şi de a face o spovadă sacramentală" - se arată pe Vatican News.

Astfel, "în timpul stării de urgenţă din cauza Coronavirusului, Biserica Catolică oferă posibilitatea de a dobândi indulgenţa plenară atât credincioşilor bolnavi, cât şi operatorilor sanitari, rudelor şi tuturor celor care în diferite forme, inclusiv prin rugăciune, se îngrijesc de bolnavi".

Totodată, Penitenţieria, împreună cu acest decret, a emis o Notă explicativă în care se spune că "din cauza gravităţii circumstanţelor actuale", "mai ales în locurile afectate mai mult de contagierea pandemică şi până când fenomenul nu se va încheia", există posibilitatea de a împărţi "dezlegarea colectivă de păcate", adică mai multor credincioşi în acelaşi timp, "fără o prealabilă mărturisire individuală a păcatelor".

"Actualul moment în care se află întreaga omenire, ameninţată de o boală invizibilă şi periculoasă", care într-o formă sau alta a început să facă parte din viaţa tuturor oamenilor, "este marcat zi după zi de temeri înfricoşătoare, noi incertitudini şi, mai ales, de o largă suferinţă trupească şi morală".