Ministrul demisionar al Sănătății Victor Costache susține că în momentul în care a afirmat că urmează să fie testaţi pentru coronavirus toţi bucureştenii nu știa exact numărul, ci doar că a fost validat un proiect pentru a fi testat "un eşantion foarte mare".

HotNews.roFoto: Hotnews

Victor Costache a declarat vineri, într-un interviu pentru Digi 24, că înainte cu câteva ore de a face acele declarații se întâlnise cu managerul Institutului "Matei Balș", Adrian Streinu Cercel, şi validaseră împreună "un proiect de a testa un eşantion foarte mare, reprezentativ pentru întreaga populaţie a Bucureştiului".

"Este ca la un sondaj de opinie care se face, de exemplu, în domeniul politic - se ia un eşantion care reprezintă întreaga populaţie a României. Acest proiect ia un număr de 10.000 de persoane, un număr foarte mare de persoane, reprezentativ pentru întreaga populaţie a Bucureştiului, care va fi testată", a declarat ministrul demisionar al Sănătății.

El a susținut că i s-a prezentat proiectul pe scurt și că la acel moment nu știa despre ce număr este vorba. "Era o zi foarte aglomerată, mie mi-a prezentat proiectul pe scurt şi încă se mai lucrează la proiect. (...) În acel moment nu ştiam, validasem proiectul ca un proiect foarte bun de creştere a capacităţii de testare. Nu ştiam cât de mare este eşantionul reprezentativ, ştiam că este un eşantion reprezentativ foarte, foarte mare, şi este dacă ne uităm la numărul de teste care s-au realizat în acest moment - 10.000 de persoane înseamnă foarte mult, dar sunt convins că poate fi realizat", a spus Costache, întrebat dacă la acel moment știa că nu e vorba despre toată populația Bucureștiului.

Întrebat dacă a fost o demisie sau a fost "împins", Costache a evitat să dea un răspuns clar: "După cum spuneam, miniștrii demisionează într-un anumit fel, nu are rost să intrăm în detalii, e foarte important să ne concentrăm asupra crizei Covid-19, trebuie luate măsuri bune în fiecare zi".

El a mai spus în interviul pentru Digi 24 că va "consilia echipa Ministerului Sănătăţii de câte ori va fi nevoie": "M-am pus la dispoziţia lor şi voi rămâne în Bucureşti atât cât sunt solicitat să rămân".

Victor Costache declara miercuri că doreşte implementarea unui program de testare ''inovativ'' de tipul celui din Coreea de Sud în care să fie testaţi pentru noul tip de coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti prin metoda door-to-door. "Astăzi am semnat un protocol împreună cu domnul Streinu Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ de tipul celui din Coreea de Sud, dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door", afirma Costache la Pro TV.

A doua zi, joi, premierul Ludovic Orban a anunțat demisia lui Victor Costache. Tot joi a fost numit în funcția de ministru al Sănătății Nelu Tătaru.