Suedia, care a optat inițial pentru o strategie mai relaxată decât majoritatea celorlalte țări europene în fața propagării pandemiei de Covid-19 și a menținut economia în stare de funcționare, a interzis vineri adunările de peste 50 de persoane, după ce le interzisese pe cele de peste 500, scrie AFP.

SuediaFoto: pixabay.com

"O sesiune extraordinară a consiliului de miniștri a decis astăzi să limiteze adunările la 50 de persoane, urmând o recomandare a Agenției publice de sănătate din această dimineață", a declarat premierul Stefan Lofven.

Interdicția va intra în vigoare duminică. Cei ce organizează evenimente care încalcă noua regulă sunt pasibili de amendă sau închisoare până la șase luni.

"Dacă nu aveți nevoie să călătoriți, rămâneți acasă. Este serios în prezent", a spus premierul, a cărui țară a înregistrat 92 de decese în rândul celor 3.046 cazuri de coronavirus confirmate.

În fața crizei sanitare în curs, Suedia, în contrast evident cu restul Europei, a menținut deschise școlile, cafenelele și restaurantele și a încurajat copiii să-și continue activitățile sportive.

Marți, însă, guvernul a cerut barurilor și restaurantelor să se limiteze la servitul la mese, pentru a evita cozile de așteptare și să asigure o distanță minimală între clienți.

Autoritățile au cerut cetățenilor să-și "asume responsabilitățile" și să urmeze recomandările guvernului, precum munca de acasă, dacă este posibil, să rămână acasă dacă sunt bolnavi, să practice distanțarea socială și să nu iasă dacă fac parte din grupele de risc sau au peste 70 de ani.

În condițiile în care această strategie relaxată a fost criticată de atât de experți din Suedia cât și din străinătate, autoritățile suedeze nu au încetat să răspundă că măsurile draconice nu sunt suficient de eficiente având în vedere impactul lor asupra societății.

Citește și: