Germania va lansa un studiu pe un eșantion de peste 100.000 de persoane pentru a determina dacă ele sunt imunizate împotriva noului coronavirus și pentru a permite astfel evaluarea propagării virusului, a declarat o purtătoare de cuvânt a principalului institut implicat, citată de AFP.

Coronavirus GermaniaFoto: Daniel Karmann/dpa/Profimedia Images

Susanne Thiele de la Centrul Helmoltz de cercetări pe maladii infecțioase din Brunswick (nord) a confirmat astfel informațiile săptămânalului der Spiegel potrivit cărora studiul, pe care cercetătorii speră să-l înceapă încă din aprilie, va analiza eșantioane de sânge prelevate la intervale regulate de la peste 100.000 de persoane.

Cercetătorii vor analiza astfel dacă aceste persoane produc anticorpi la Covid-19, semn că au avut boala și s-au vindecat.

"Un fel de carnet de vaccinare pentru persoanele imunizate ar putea vedea lumina zilei și ar permite reluarea unor activități, spre exemplu, în ciuda restricțiilor încă în vigoare", a explicat Gerard Krause, care conduce serviciul epidemiologic al centrului Helmoltz, pentru Der Spiegel.

Studiul va fi efectuat în comun cu institutul Robert-Koch și cu institutul de virusologie al spitalului berlinez Charité.

Cercetătorii speră astfel să determine amploarea pandemiei în Germania și câte dintre persoanele infectate mor în urma contractării virusului.

Rezultatele studiului, care nu a fost încă definitiv aprobat, vor să faciliteze luarea deciziilor în ceea ce privește redeschiderea școlilor sau autorizarea de organizare a unor mari evenimente.

Primele rezultate ar putea fi cunoscute încă de la sfârșitul lui aprilie, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, primele rezultate ar putea să nu fie total concludente deoarece 90% dintre adulți sunt deja imunizați împotriva unor viruși mai puțin periculoși din aceeași familie.

"Cercetătorii speră că un test mai precis va fi disponibil în două sau trei luni", arată Der Spiegel.

Germania, care are confirmate 42.000 de cazuri de Covid-19, a luat măsuri de izolare în încercarea de a stopa propagarea virusului, închizând școlile, magazinele, cu excepția celor alimentare, restaurantele și barurile.