Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, se declară optimist și spune că, cel mai probabil până la finalul acestui an, am putea avea un medicament viabil sau un vaccin bun pentru coronavirus. În ceea ce privește cele 8 medicamente împotriva coronavirusului studiate în prezent ca posibile soluții, Vlad Mixich subliniază că există "prea puține studii științifice ca să fim siguri că ele fac mai mult bine decât rău". El avertizează că "orice citiți pe internet, orice mare vedetă medicală auziți", nu trebuie să luați medicamente "de capul vostru, dacă nu vorbiți cu un medic înainte".

Vlad MixichFoto: AGERPRES

"La capitolul medicamente contra coronavirus există în prezent în studiu 8 posibile soluții. Orice citiți pe internet, orice mare vedetă medicală auziți, adevărul științific este următorul: pentru fiecare dintre ele avem astăzi încă PREA PUȚINE studii științifice ca să fim siguri că ele fac mai mult bine, decât rău. De ce e importantă această subliniere? Pentru că fiecare dintre ele dau efecte adverse serioase, deci dacă le-ați cumpărat/făcut rost de pe undeva mare atenție: nu le luați de capul vostru, sunt medicamente tari, care vă pot dăuna dacă nu vorbiți cu un medic înainte", atrage atenția Vlad Mixich.

"În general, eu sunt optimist și cred că vom avea un medicament viabil sau un vaccin bun pentru coronavirus cel târziu până la sfârșitul acestui an. Dar astăzi, nu avem!", adaugă Vlad Mixich.

În ceea ce privește posibilele vaccinuri pentru coronavirus la care se lucrează în prezent, Vlad Mixich spune că "există doar 2 două studii clinice pentru un vaccin contra coronavirus: unul în SUA, celălalt în China. Ambele sunt studii care vor include oameni, dar sunt aflate în faza inițială. Adică sunt abia la început de drum."

Vlad Mixich adaugă că, pe lângă acestea, mai există încă "11 candidați potențiali pentru un vaccin coronavirus, dar toți sunt studiați în condiții de laborator, deci sunt chiar mai puțin avansați decât cele două despre care vorbeam mai sus".

"Și mai sunt alte 26 de posibile soluții aflate în stadiul de cercetare - unde intră și studiul echipei de la Oxford, că și despre acest 'vaccin' s-a făcut vorbire în România", explică Vlad Mixich. (Adrian Streinu Cercel a anunțat că acest vaccin ar urma să vină în România pentru studii clinice, pe oameni - n.red.)

Vlad Mixich mai spune că "mult mediatizatul 'vaccin' de la Timișoara este în prezent la granița dintre aceste două ultime categorii: între stadiul de cercetare și stadiul de laborator. Ca să fac o comparație: 'vaccinul' timișorean joacă deocamdată în faza preliminarilor pentru Campionatul Mondial, cu șanse să ajungă la baraj. După ce ajunge la baraj, și doar dacă îl câștigă, se va califica la Campionatul Mondial (unde deocamdată sunt calificate doar studiul din SUA și cel din China). Ca să-l câștige însă trebuie mai întâi să treacă de grupe (studiile de fază 1), apoi să treacă de sferturi și de semifinale (studiile de fază 2 și 3). Factual, așa stau lucrurile."

Concluzia lui Vlad Mixich este că "există anumiți oameni de știință/cercetători, altfel oameni foarte inteligenți, care încearcă să profite de nevoia noastră de speranță în contextul epidemiei de coronavirus. Dar există un număr cel puțin egal de oameni de știință/cercetători care știu că principiul de bază în medicina modernă este: în primul rând, să nu faci rău!"

Vlad Mixich este expert în politici de sănătate și membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate. Este președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care desfășoară în această perioadă, alături de Ministerul Sănătății, o campanie de informare în contextul pandemiei de coronavirus.