Peste 200.000 de români s-au întors în țară de la izbucnirea pandemiei COVID-19, iar mulți dintre ei au venit din țări grav afectate de coronavirus, a afirmat vineri premierul Ludovic Orban.

Români blocati la granițăFoto: Captura video

El a făcut aceste declarații în contextul în care a vorbit despre măsurile luate de guvern în criza coronavirus, admiţând că "România nu a fost pregătită şi a avut o capacitate de diagnosticare limitată".

"Pe 25 sau 26 februarie, în România era un caz, în Spania erau două cazuri, în Franţa erau tot câteva cazuri. Uitaţi-vă la numărul de cazuri din România, un pic peste o mie, dar dacă luăm în calcul şi vindecaţii, avem sub o mie de pacienţi bolnavi de COVID, în timp ce în celelalte ţări numărul de persoane infectate este de ordinul zecilor de mii. România, încă din primul moment, a luat măsuri extrem de serioase. După Anul Nou chinezesc, în care au venit în România mii de cetăţeni din China, nu a existat nicio îmbolnăvire", a afirmat Orban.

Potrivit acestuia, "România a mai avut o specificitate care nu a existat în alte ţări europene": s-au întors în țară peste 200.000 de persoane, multe dintre ele din țări grav afectate de coronavirus.

"În România s-au întors peste 200.000 de români, cei mai mulţi din ţări grav afectate de epidemie, cu mii și zeci de mii de cazuri. Dacă nu am fi luat măsuri severe de carantinare, fie de carantină instituţionalizată, fie de izolare la domiciliu, răspândirea ar fi fost foarte mare în România", a adăugat Orban.