​Victor Costache a demisionat din funcția de ministru al Sănătății, în plină pandemie de coronavirus, "din motive de natură personală și profesională", a declarat vineri dimineață premierul Ludovic Orban. Primul ministru a făcut și un anunț-cheie pentru Ministerul Sănătății: Georgeta Bumbac, considerată cel mai puternic funcționar din această instituție în ultimul deceniu, fina baronului PSD de Constanța Felix Stroe și membră, potrivit propriei declarații de avere, în consiliile de administrație a 3 companii de stat (CNAIR, Aeroporturi București și Administrația Canalelor Navigabile), ar urma să fie schimbată din funcție deoarece "ocupă postul prin delegare, nu prin concurs".

Ministerul SanatatiiFoto: Ministerul Sanatatii

"Doamna Bumbac ocupă postul prin delegare, nu prin concurs. Odată cu numirea noului mininistru, noul ministru trebuie să propună secretarul general. Este practic mâna dreaptă a ministrului și are nevoie de maximă încredere pentru a se bizui pe secretarul general", a declarat Ludovic Orban.

Potrivit surselor HotNews.ro, favorit pentru a prelua funcția de secretar general al Ministerului Sănătății, în locul Georgetei Bumbac, este medicul Constantin Dina, actualul șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății.

HotNews.ro scria, în luna ianuarie, că Georgeta Bumbac, fina baronului PSD de Constanța Felix Stroe și membră, potrivit propriei declarații de avere, în consiliile de administrație a 3 companii de stat (CNAIR, Aeroporturi București și Administrația Canalelor Navigabile), este menținută de Victor Costache ca om-cheie în echipa sa, în funcția de secretar general al Ministerului Sănătății. Georgeta Bumbac fusese numită în această funcție "cu caracter temporar" de Viorica Dăncilă în septembrie anul trecut. Victor Costache a semnat, pe 16 ianuarie, un Ordin de ministru ce prevede că Georgeta Bumbac va coordona, în mandatul său de ministru, nu mai puțin de 8 direcții și structuri din minister.

Georgeta Bumbac lucrează în Ministerul Sănătății din anul 2011, ea fiind, anterior numirii ca secretar general, directorul Direcţiei generale economice din minister și este cunoscută în lumea medicală drept cel mai puternic funcționar din Ministerul Sănătății.

Georgeta Bumbac este membră în consiliile de administrație a 3 companii de stat, potrivit celei mai recente declarații de avere și interese publicate anul trecut pe site-ul Ministerului Sănătății - Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile și Compania Națională Aeroporturi București.

Promovată de Dăncilă. În toamna anului trecut, Georgeta Bumbac a fost promovată, printr-o decizie a premierului de atunci, Viorica Dăncilă, din funcția de director al Direcţiei generale economice din minister în cea de secretar general, însă în decizie se preciza că acest lucru este "cu caracter temporar". Cu alte cuvinte, Georgeta Bumbac poate fi schimbată din funcție printr-o decizie politică, nefiind vorba despre o funcție ocupată prin concurs.

Păstrată de Orban și Costache. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a semnat, ieri, un Ordin de ministru ce prevede că Georgeta Bumbac va coordona, în mandatul său de ministru, 8 direcții și structuri din minister.

Georgeta Bumbac "a supraviețuit" ultimelor 8 guverne în calitate de director și, mai nou, secretar general în Ministerul Sănătății: Guvernele Boc, Ungureanu, Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă și Orban.

Cât câștigă Georgeta Bumbac. Potrivit celei mai recente declarații de avere și interese, depusă de Georgeta Bumbac în anul 2019, aceasta a câștigat, în 2018, 77.965 de lei în calitate de membru al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), 55.646 de lei ca membru al CA al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile și 53.643 de lei ca membru al CA al Companiei Naționale Aeroporturi București. La aceste sume se adaugă 120.204 lei, salariul de director în Ministerul Sănătății.

Fina baronului PSD de Constanța Felix Stroe. Într-un interviu acordat ziarului Libertatea în noiembrie anul trecut, Georgeta Bumbac spunea că "potrivit legii, poţi fi în trei consilii de administraţie maxim. Sunt funcţionar public de 23 de ani." Georgeta Bumbac recunoștea, în același interviu, faptul că baronul PSD de Constanța Felix Stroe "este nașul copilului meu", dar se întreba și "Ce relevanță are?"

Citește pe larg aici: