Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că există criterii clare și proceduri privind testarea oamenilor pentru infecții cu coronavirus, precizând că personalul medical are prioritate și cei care sunt vizați de anchetele epidemiologice. Faptul că ne apucăm noi să testăm acum 10.000 de persoane este o ”poveste”, a declarat Orban. Premierul a insistat că ”România nu a fost pregătită și capacitatea de testare a fost limitată”.

Ludovic OrbanFoto: Guvern

Premierul a mai spus că de săptămâna viitoare ”vom crește capacitatea de testare la 2.000, (...) capacitatea noastră de diagnosticare va crește constant, pe de altă parte, repet că nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate aleatoriu, există o procedură, există criterii de prioritizare. Să selectăm noi 10.000 de oameni sunt povești”.

Orban a mai spus că România nu a fost pregătită și că, până acum, capacitatea de diagnosticare a fost redusă. El a mai susținut că numărul de decese înregistrat în România este relativ mic.

”Suntem la un număr de decese relativ mic, sub nivelul de mortalitate din alte țări europene, de regulă pacienții aveau și alte afecțiuni. Multe dintre decese sunt provocate de alte afecțiuni. România nu a fost pregătită și capacitatea de testare a fost limitată”, a afirmat șeful Executivului, susținând că Bucureștiul a luat măsuri serioase încă de la apariția primului caz, iar evoluția este mai bună decât în alte state care au pornit de la același nivel al epidemiei, în același interval de timp, nominalizând Spania și Franța.

Premierul a precizat că ”spitalele sunt de mai multe subordonări”, iar multe probleme au apărut în teritoriu, adăugând însă că nu vrea să dea vina acum pe autoritățile locale.

”Am ținut să fiu personal prezent la instalarea în funcție a dlui ministru (Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății- n.red). Dl. ministru a organizat o ședință a colegiului de conducere a ministerului și am discutat prioritățile pentru Ministerul Sănătății pentru perioada următoare. Sigur că păstrăm aceleași direcții de acțiune, obiectivul nostru este acela de a apăra sănătatea și viața cetățenilor români, de a reduce răspdândirea epidemiei, de a întări direcțiile de sănătate publică și de a mări capacitatea de testare, de a pregăti spitalele pentru a primi pacienți”, a mai spus Orban.

Premierul a mai declarat că au fost discutate măsuri pentru a diminua riscul de infectare a cadrelor medicale și pentru urgentarea achiziționării de echipamente de protecție care să-i protejeze pe toți aceia care sunt implicați în lupta împotriva coronavirusului, având o mică scăpare: ”Am discutat măsuri pentru a creşte (diminua-n.red) riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale şi a pacienţilor”.