Premierul Ludovic Orban a criticat, joi, metoda de testare în masă a populației pentru depistarea coronavirusului, după metoda "door-to-door" avansată cu o zi în urmă de fostul ministru al sănătății Victor Costache. "Dorim să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti cu echipe mobile de testare door-to-door", spusese Costache. Aproape în același timp cu fostul ministru, și primarul Gabriela Firea a spus că vrea testarea tuturor bucureștenilor.

Ludovic OrbanFoto: Guvern

După aceste declarații, Costache și-a depus demisia.

"Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile care sunt validate şi care au la bază argumentaţii tehnice şi ştiinţifice de testare", a declarat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

Orban a spus că sunt respectate procedurile Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), care sunt, de fapt, și recomandări ale Comisiei Europene.

"Și anume: pacienţii simptomatici cu istoric de călătorie internaţională, contacţii care încep să capete simptome, cadrele medicale - începând cu cele simptomatice, dar va trebui, odată cu creşterea capacităţii, să putem să testăm mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, astfel încât să ne asigurăm că nu se mai repetă experienţa de la Suceava; persoanele instituţionalizate simptomatice. Adică există o ordine a priorităţilor în testare, care nu poate fi încălcată şi pe care noi o vom aplica cu stricteţe", a spus Orban.

Acesta a mai spus că a văzut cum "circulă o mulţime de poveşti pe piaţă". Premierul a afirmat că la ora actuală, testarea nu se poate face decât cu aceste aparate de tip Real Time PCR, pentru că doar acest mod de testare asigură o precizie de 100%. Alte tipuri de testare nu asigură precizia de 100% şi există riscul ca, din persoane care sunt declarate negativ, de fapt o parte să fie pozitive.