INTERVIU

Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății: În București vor fi testați pentru început 10.000 de oameni / La Suceava a fost un conglomerat de nereguli

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 26 martie 2020, 16:01 Actualitate | Coronavirus


Nelu Tataru
Foto: AGERPRES
În București vor fi testați pentru coronavirus, pentru început, 10.000 de oameni în cadrul unui proiect pilot derulat împreună cu Primăria Capitalei, pentru "a avea o previziune și o evoluție a pandemiei la nivel de București, urmând ca secundar să fie testată, în limita capacității de testare și a simptomatologiei pe care o manifestă fiecare, și o mare parte din populație", a declarat astăzi Nelu Tătaru, la scurt timp după ce a fost numit ministrul Sănătății, într-un interviu acordat HotNews.ro. Echiparea spitalelor "cu tot ce înseamnă logistică, aparatură, ventilatoare și resursă umană", pentru a face față pandemiei de coronavirus este prioritatea lui Nelu Tătaru la începutul mandatului, spune noul ministru al Sănătății. El mărturisește că a găsit la spitalul din Suceava, unde 170 de cadre medicale și pacienți s-au infectat cu coronavirus, un "conglomerat de nereguli".


"La Suceava avem un conglomerat de nereguli"


Criteriile de testare rămân cele anunțate săptămâna aceasta de Institutul Național de Sănătate Publică, "dar vom accentua suplimentar cu cadrele medicale - cei care sunt contacți și contacți ai contacților - cu persoanele din grupele de risc, cu persoane instituționalizate (în carantină și izolare - n.red.)", spune Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru s-a aflat în ultimele 3 zile la Suceava, unde spitalul județean a fost închis după ce 170 de cadre medicale și pacienți s-au infectat cu coronavirus. De asemenea, 8 dintre cele 18 decese provocate de coronavirus în România s-au înregistrat la pacienți internați în spitalul din Suceava.

Noul ministru al Sănătății spune că spitalul poate fi redeschis în 48 de ore, după ce a fost dezinfectat, însă rămâne problema resursei medicale "până nu se întoarce din izolarea voluntară, până nu se vindecă cei care sunt pozitivi".

"După ce am văzut la Suceava, trebuie să ne ancorăm mai mult în realitatea pe care o avem în teren în acest moment. Dacă ne referim la Suceava, avem un conglomerat de nereguli care au dus la această transmitere accentuată a virusului - de la un personal medical care a fost descoperit pe partea de materiale de protecție, a fost descoperit ca informare și ca pregătire pentru un caz suspect, de la cazul în sine care a omis să spună sau nu a vrut să spună contextul epidemiologic, de la un traseu pe care l-a avut ancheta epidemiologică, în care au fost testări făcute în grup fără o anchetă prealabilă, fără a vedea care sunt adevărații contacți, și atunci diseminarea s-a făcut cum s-a făcut", spune Nelu Tătaru, în interviul acordat HotNews.ro.


Prioritățile lui Nelu Tătaru la începutul mandatului: Echiparea spitalelor cu logistică, aparatură, ventilatoare și resursă umană


Nelu Tătaru spune că prioritatea sa la începutul mandatului de ministru al Sănătății, pentru Echiparea unităților sanitare cu tot ce înseamnă logistică, aparatură, ventilatoare și resursa umană.

"Prioritățile rămân în acest moment recăpătarea încrederii sistemului sanitar în el însuși, recăpătarea acelei forțe de luptă pe care ar trebui să o aibă, o încredere pe care trebuie să o redea atât medicamentele suficiente, cât și echipamentele suficiente, dar să nu uităm și acele precauții", afirmă Nelu Tătaru în interviul acordat HotNews.ro.

"Este un moment în care trebuie să adaptăm tot ce avem ca scenarii la realitatea din teren la fiecare focar în parte, fiindcă avem focare în diferite stadii de evoluție. Suceava este un focar cu transmitere comunitară accelerată și extinsă în acest moment, rămâne să limităm acest focar. La fel și celelalte focare, trebuie să le limităm pentru a nu apărea focare mai mari, care pot fi pierdute de sub control", subliniază noul ministru al Sănătății.


Cine este noul ministru al Sănătății: Medic chirurg la Huși și cel mai vizibil oficial din Ministerul Sănătății în mandatul lui Victor Costache


Nelu Tătaru, numit astăzi ministrul Sănătății în locul lui Victor Costache, are 47 de ani, este medic chirurg la Spitalul din Huși, pe care l-a și condus o perioadă în calitate de manager, și este liderul PNL Vaslui. Nelu Tătaru a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în decembrie anul trecut, moment din care a devenit principalul comunicator și cel mai vizibil oficial din această instituție, în mandatul lui Victor Costache, un ministru care a stat mai mult în umbră în cele aproape 5 luni de mandat.

Nelu Tătaru a absolvit, în anul 1998, Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, el lucrând apoi ca medic la Spitalul din Vaslui și ulterior la Spitalul din Huși.

În perioada 2007-2009 a fost director general al Spitalului Municipal din Huși, iar în perioada 2009-2010 a fost managerul spitalului.

Nelu Tătaru a condus organizația municipală PNL Huși din 2011 până în 2017, iar din 2017 este liderul organizației județene PNL Vaslui.

În legislatura 2012-2016 a fost ales senator PNL.

Nelu Tătaru a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în decembrie anul trecut, moment din care a devenit principalul comunicator și cel mai vizibil oficial din această instituție, în mandatul lui Victor Costache, un ministru care a stat mai mult în umbră în cele 5 luni de mandat.

Din momentul izbucnirii crizei coronavirus în România, Nelu Tătaru a condus Grupul de lucru din Ministerul Sănătății care gestionează criza coronavirus în România.

CV-ul lui Nelu Tătaru poate fi consultat aici: http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2019/12/Tataru-Nelu-C_V_-11_2019.pdf.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21256 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Si cum or sa faca? (Joi, 26 martie 2020, 16:04)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Inteleg ca in strada, dar respectivii vor schimba complet tinuta si se vor igieniza intre doi pacienti sau vor imprastia virusul tuturor celor intilniti?
  Nu au invatat nimic de la pesta porcina?
  • +4 (10 voturi)    
   M-as mira (Joi, 26 martie 2020, 17:42)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   M-as mira daca printre cei 10.000 de oameni nu s-ar strecura niste rude, prieteni ai politicienilor nostri dragi.

   Ar trebui ca la fiecare testare sa se pastreze numele pacientului intr-o baza de date, sa stim daca Mihai Chirica din PNL Iasi este cel mai testat om din Romania.
   • +6 (12 voturi)    
    Nelu Tătaru a absolvit Colegiul de Apărare în 2013 (Joi, 26 martie 2020, 19:46)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

    Nelu Tătaru este absolvent al Colegiului National de Apărare – Academia Militara în 2013. Adica, cu alte cuvinte, are diploma de smecher, ceea ce îl califica la dat declarații în presa pe foc continuu (palavragiu) dar nu și pentru luat măsuri eficiente împotriva răspândirii Covid-19. Nu va face nimic Nelu Tătaru. Va fi schimbat ca și Victor Costache.

    Citat: "Cine este noul ministru al Sănătății: Medic chirurg la Huși și cel mai vizibil oficial din Ministerul Sănătății în mandatul lui Victor Costache"
 • -9 (19 voturi)    
  Deci (Joi, 26 martie 2020, 16:05)

  Zache58 [utilizator]

  si Tataru este o cartita comunista in guvernul Orban.Vela,trezeste-te!
 • +20 (24 voturi)    
  ... (Joi, 26 martie 2020, 16:07)

  tirolez [utilizator]

  Greseala grava de management si chiar si de PR. In loc sa anunte ca prioritatea e sa testeze masiv la Suceava si in imprejurimi bat toba cu testarea din Bucuresti. Pana si bucurestenii se simt jenati de abordarea asta.
  Hello. Testati doctorii care se afla in autoizolare, daca sunt negativ, scoateti-i in sistem.
  • +14 (14 voturi)    
   Firea nu-i primar la Suceava! (Joi, 26 martie 2020, 17:36)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Ea cu ce vrei sa se laude?
   • 0 (0 voturi)    
    la suceava (Vineri, 27 martie 2020, 13:47)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

    totul este galben, presedintele cons judetean galben, director de spital galben, primar de suceva galben, deci vedeti galbenii ce au facut la suceava ? ginditi-va de pot face in toata tara ...
  • +7 (7 voturi)    
   Exact (Joi, 26 martie 2020, 19:04)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   8 dintre cele 18 decese provocate de Coronavirus în România s-au înregistrat la pacienți internați în spitalul din Suceava iar PNL hotărăște sa testeze un cartier din București, noaptea mintii.
 • +6 (12 voturi)    
  Daca in ultimele (Joi, 26 martie 2020, 16:19)

  dealucaragiale [utilizator]

  3 zile a fost la Suceava, care ar fi posibilitatea sa aiba corona?!
 • +8 (16 voturi)    
  In colaborare cu primaria capitalei (Joi, 26 martie 2020, 16:23)

  gugurila [utilizator]

  ... o sa-i omoare nu o sa-i testeze...
 • +4 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 martie 2020, 16:32)

  [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
   sa te salveze Dragnea din fundul inchisorii... (Joi, 26 martie 2020, 18:27)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui

   sa te salveze Dragnea din fundul inchisorii...
 • +1 (23 voturi)    
  alt nebun (Joi, 26 martie 2020, 16:37)

  DiDiRo [utilizator]

  fara carnet si ajuns ministru. Mai bovito de Husi, actul medical, si ma refer la cel platit de noi toti prin biruri zeci de ani, se desfasoara intr-un unitate medicala atestata. Studii din astea fantasmagorice, facute unde vrei tu in tara ori in lume au alt scop. Daca nu ai depus juramantul cred ca ar fi cazul sa ti se retraga numirea, pentru ca reprezinti un pericol real pentru sanatatea acestui popor.
 • +1 (11 voturi)    
  o sa se duca cei panicati la tesstare (Joi, 26 martie 2020, 16:38)

  Captain Obvious [utilizator]

  care se feresc si stau in case si o sa dea un procent minusucul, poate chiar se infecteaza cat stau sa ii testeze. apoi o sa declare bucurestiul coronavirus free zone
  • 0 (0 voturi)    
   si daca (Vineri, 27 martie 2020, 13:51)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   bucurestiul ajunge lock down ? ce faci ? iei mincarea cu sfoara pina la etajul 10 ? tot firea o sa iti aduca ciorba felu 2 si desert ca sa te vindeci
 • -4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 martie 2020, 16:43)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   piticii (Joi, 26 martie 2020, 19:05)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   de pe creierul tău nu l-au părăsit, stai liniștit.
 • +1 (17 voturi)    
  PNL-ul este un conglormerat de dereglati (Joi, 26 martie 2020, 16:45)

  voxpopulix [utilizator]

  Oamenii mor din cauza voastra si voi furati si acum, fara pauza, fara stres. Zilnic incredintari directe, spectacole, lumini, panseulte.

  Ati taiat accesul la informatii, amenintati lumea cu inchisoarea.


  Ati spus ca totul este pregatit, acum vine Klaus si ne spune ca sa ne descurcam cu ce avem.


  Nu mai votez PNL in viata mea, sunteti la fel de rai ca mafia din PSD.
  • +6 (10 voturi)    
   hahaha (Joi, 26 martie 2020, 18:27)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   pe tine doar Dragnea te satisface... mecanicul inchisorii.
   • 0 (0 voturi)    
    daca (Vineri, 27 martie 2020, 13:52)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    iti este bine asa voteaza in continuare pnl si totul va fi bine pentru tine
  • +2 (4 voturi)    
   luminatule, (Joi, 26 martie 2020, 19:08)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui voxpopulix

   dacă te refereai la toată clasa politică, îți dădeam dreptate. Mai ales că toată omenirea s-a procopsit cu covidul ăsta, indiferent că o fi făcut sau nu de chinezi, nimeni nemaiîntâlmnindu-se cu așa ceva până acum.
   Ai făcut însă referire la frații din USL ca să faci campanie psd, așa că las-o baltă.
 • +11 (15 voturi)    
  Mai bine testati 10000 in Suceava , (Joi, 26 martie 2020, 16:45)

  kokos [utilizator]

  nu in Bucuresti!
 • -1 (15 voturi)    
  Toate ca toate (Joi, 26 martie 2020, 17:14)

  briciu [utilizator]

  Dar astia de la PNL sunt mai tantalai decat PSD istii !!
  • +2 (6 voturi)    
   Autostrada (Joi, 26 martie 2020, 17:43)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   Cam greu ajung doctorii si testele in Bucovina, desi Iohannis inainte de alegeri a promis urgentarea Autostrazii Moldovei.
   • +1 (3 voturi)    
    .. (Joi, 26 martie 2020, 18:57)

    briciu [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

    A urgentat o cu viteza specifica lui ;)))
  • -1 (3 voturi)    
   daaaa, (Joi, 26 martie 2020, 19:09)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui briciu

   vasilica-i de acord cu tine.
 • +2 (14 voturi)    
  Medicina (Joi, 26 martie 2020, 17:32)

  Bradisor [utilizator]

  este stiinta procedurile nu se stabilesc prin vot pe internet Specialstii sa fie lasati sa-si facaca meseria.
  • -3 (5 voturi)    
   cuuuum? (Joi, 26 martie 2020, 18:48)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Bradisor

   adica postacii sa nu-si poata justifica banutzii? suflet negru ce esti :)))
   • +1 (3 voturi)    
    Ce ne intereseaza pe noi .. (Joi, 26 martie 2020, 19:26)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    ..daca tu iti poti justifica sau nu banutii?.. Cat priveste culoarea sufletului, cred ca al tau are, citez, "the deepest blacks". Parca ai avea un suflet OLED...
 • +5 (5 voturi)    
  Teste (Joi, 26 martie 2020, 19:10)

  Alexa.99. [utilizator]

  in Bucuresti, niste bolnavi in spitale, cati or avea loc. Restul acasa, cu paracetamol, ceaiuri, aspirina si noroc de la Dumnezeu. Romania 2020.
 • +2 (2 voturi)    
  conglomerat de nereguli... (Vineri, 27 martie 2020, 8:36)

  sareta [utilizator]

  Da, toate aceste nereguli au fost si sunt ”conduse” de contabile numite la conducerea Directiei de Sanatate Publica (adica coordoneaza medicii si decid in privinta sanatatii a sute de mii de oameni ) ,Noaptea mintii domnule Ministru .Anulati dracului ordinul de Ministru care a facut posibila aceasta idiotenie ( a se vedea DSP Timis,DSP Gorj si Constanta,etc).Contabilul va face ce stie el mai bine ,va reduce cheltuielile (chiar si cele cu echipamentele de protectie)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by