Uniunea Europeană i-a cerut Greciei să mute din centrele de primire aflate în insulele din nord-estul Mării Egee refugiaţii care sunt în cel mai mare pericol de a se infecta cu coronavirus, a spus comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson, relatează To Vima, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit comisarului european, Atena a ridicat obiecţii faţă de mutarea unor refugiaţi din centrele de primire supraaglomerate în zone din Grecia continentală, aducând ca argument lipsa cazurilor de coronavirus în centrele de primire, în timp ce Covid-19 se extinde în alte zone ale Greciei.

Conform comisarului Johansson, imigranţii în vârstă, cei care suferă de unele afecţiuni şi alte categorii vulnerabile ar putea fi mutaţi în alte zone din insulele greceşti.

„Lucrăm împreună cu guvernul grec şi cu autorităţile greceşti pentru a conveni un plan de urgenţă care să contribuie la reducerea riscului pe cât posibil din centrele de primire din insule, unde predomină condiţiile sufocante”, a spus Johansson într-un interviu telefonic pentru agenţia Reuters.

„Ar putea fi vorba despre o relocare a celor mai vulnerabili din Centrele de Primire şi Identificare în alte zone din insule" a declarat comisarul european.

Situaţia din centrele de primire este dramatică întrucât au fost proiectate pentru găzduirea câtorva mii şi în prezent găzduiesc, potrivit Comisiei Europene, circa 42.000 de refugiaţi.

Mii de oameni, printre care bătrâni, oameni cu afecţiuni cronice, copii, gravide, mame cu copii mici şi oameni cu invalidităţi sunt captivi în condiţii de supraaglomerare în insule, în plină epidemie de Covid-19”, semnalează Observatorul pentru Drepturile Omului.

„Sper că vom putea ca în următoarele săptămâni să începem relocările”, a declarat Johansson.