Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a cerut, marți, ca sancțiunile internaționale împotriva Iranului și a altor țări precum Venezuela, Cuba și Coreea de Nord să fie „relaxate sau suspendate” în această „perioadă crucială” a pandemiei, informează Le Soir, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Este necesar să se aplice derogări umanitare ample și pragmatice de la aceste sancțiuni și să se acorde autorizații rapide și flexibile pentru obținerea de materiale și echipamente medicale esențiale”, a declarat Michelle Bachelet, într-un comunicat.

„În această perioadă crucială, atât din motive de sănătate publică globală, cât și pentru a sprijini drepturile și viața a milioane de oameni din aceste țări, sancțiunile sectoriale trebuie să fie relaxate sau suspendate. În acest context al unei pandemii globale, obstrucționarea eforturilor medicale într-o țară crește riscurile pentru noi toți”, a adăugat ea.

Bachelet a insistat în mod special asupra situației din Iran, una dintre țările cele mai afectate de noul coronavirus alături de Italia, China și Spania, subliniind că rapoartele au subliniat în mod repetat impactul acestor sancțiuni asupra accesului la medicamente esențiale și echipamente medicale, precum aparate respiratorii și îmbrăcăminte de protecție pentru lucrătorii din sănătate.

Deja, peste 50 de membri ai personalului medical iranian și-au pierdut viața de când au fost depistate primele cazuri de coronavirus în urmă cu cinci săptămâni, a detaliat d-na Bachelet, îngrijorată și de răspândirea epidemiei iraniene în țările vecine, „fapt care va pune la grea încercare sistemele de sănătate ale unor țări precum Afganistanul și Pakistanul”.

Potrivit Înaltului Comisar, numeroase sancțiuni riscă de asemenea să împiedice eforturile medicale din Cuba, Coreea de Nord, Venezuela și Zimbabwe.

„Majoritatea acestor state au sisteme de sănătate fragile sau instabile. Este primordial să se facă progrese în materie de drepturile omului pentru îmbunătățirea acestor sisteme - însă barierele din calea importulului de materiale medicale esențiale, inclusiv aplicarea excesivă a sancțiunilor de către bănci, vor provoca daune de durată comunităților vulnerabile”, a remarcat Bachelet.

„Populațiile acestor țări nu sunt în niciun caz responsabile pentru politicile vizate de aceste sancțiuni și trăiesc, în diferite grade, într-o situație precară”, a spus ea.