Comisia Europeană a publicat luni recomandări pentru statele membre privind gestionarea sistemului de „coridoare verzi” adoptat de ea la joncțiunile critice ale granițelor din UE pentru a facilita fluxul de mărfuri în piața unică a blocului, scrie Borderlex, citat de Rador.

Transport militar din Coreea de SudFoto: MApN

Dar ce rezolvă cu adevărat aceste coridoare? Acumularea de mărfuri blocate la granițele naționale din Europa devine mai mare cu fiecare zi.

„Recomandările privind coridoarele verzi” sunt un răspuns la această situație: ele vin după închiderile de granițe adoptate unilateral de statele membre în ultimele săptămâni pentru a limita răspândirea Covid-19.

Șeful Medicines for Europe, patronatul industriei producătoare de medicamente generice din Europa, Adrian van den Hoven, a declarat pentru Borderlex: „Granița sârbească cu România este complet închisă - avem unele fabrici acolo. Drept urmare, (unele) spitale românești rămân fără medicamentele intravenoase de care au nevoie pentru a trata pacienții cu infecția (Covid-19).”

Serbia este un centru relativ important de producție (a medicamentelor) - esențial pentru țări precum România, dar și pentru Germania. /.../

Borderlex e o publicație online cu sediul la Londra, specializată pe politici comerciale în UE.