Organizația Mondială a Sănătății avertizează că atât mâinile, cât și țigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor în mod repetat la nivelul gurii este favorizată infectarea cu coronavirus. În plus, fumatul conduce la creșterea numărului receptorilor pe care noul coronavirus îi folosește pentru a intra în celule și a le infecta, ceea ce crește riscul de infectare la fumători, arată Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, care derulează o campanie de informare în contextul epidemiei.

FumatFoto: Observatorul Roman de Sanatate

Consumul de alte produse pe bază de tabac (narghilea), favorizează transmiterea de la o persoană la alta, mai ales prin folosirea de piese bucale și furtunuri nesterile, avertizează Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate.

În plus, fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale. În cazul unei infecții, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.

Concluzia este că fumatul sau vaping-ul este un factor de risc în cazul COVID-19, atât prin creșterea riscului de infectare, cât și prin evoluția spre forme severe.

  • Unde poți pune întrebări despre coronavirus

Observatorul Român de Sănătate, Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România, derulează o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

"Dacă aveți întrebări sau ați identificat informații despre care nu sunteți siguri că sunt adevărate, spuneți-ne prin formularul de pe această pagină https://health-observatory.ro/coronavirus/. Ne ocupăm strict de informație medicală și dăm răspunsuri strict bazate pe ultimele dovezi științifice", este mesajul lui Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.

"Facem asta de ceva zile (și nu e chiar ușor) de când am început să lucrăm pro-bono împreună cu Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică la o campanie anti-dezinformare legată de coronavirus. Când spun noi, mă refer la Observatorul Român de Sănătate (alături de colegii mei Stefan Voinea, Dr Cristi Radu, Dr Marius Ungureanu, Dr Adrian Gheorghe) și la sprijinul excelent oferit de Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România prin medicii și specialiștii lor", spune Vlad Mixich.

Citește și: