​Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, miercuri, că toți bucureștenii ar putea fi testați pentru coronavirus, pe modelul folosit în Coreea de Sud. Testarea ar urma să se facă cu echipe mobile.

HotNews.roFoto: Hotnews

„​Astăzi (miercuri, 25 martie - n.red.) am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud şi să testam toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door (din uşă în uşă n.red.)”, a declarat Costache la Adevărul Live.

Până miercuri, la ora 13.00, la nivel național, au fost prelucrate 14.466 de teste, din care 646 în unități medicale private.

„Săptamâna viitoare sper să avem şi foarte multe teste disponibile la nivel naţional. Sunt undeva în jur de 180.000, care trebuie să ajungă până cel tarziu, la sfârşitul acestei săptămâni. Necesarul pe care l-am indentificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane, maximum 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional”, a precizat Costache.

Nelu Tătaru: Bucureștiul este un proiect-pilot, vor urma și celelalte orașe

Bucureștiul este un proiect-pilot, vor urma și celelalte orașe, scopul este de a verifica amploarea infectării unui oraș - a explicat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o intervenție la postul Digi24.

„Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte”, a spus secretarul de stat. Mai întâi va fi testată populația în vârstă și persoanele cu risc, a precizat el.

„Este un proiect prin care se urmărește testarea tuturor aglomerărilor urbane. În București este cea mai mare aglomerare urbană și rămâne a fi testată, etapizat, toată populația. S-au mai primit 15 real-time PCR-uri, care vor fi montate, vor fi dotate cu specialiștii de rigoare și se vor face aceste testări etapizat pentru toată populația Bucureștiului, aleasă ca primă aglomerare urbană. Vor urma și celelalte orașe, Bucureștiul fiind oarecum un proiect-pilot în acest moment pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraș”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Citește și:

„Trebuie dublat personalul din laboratoare” - medic despre testarea tuturor bucureștenilor