Transferarea pacienților de la Spitalul Județean din Suceava către spitale din Iași, Botoșani sau Neamț ar putea duce la răspândirea coronavirusului, susține președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa (PSD). El cere autorităților centrale măsuri pentru blocarea extinderii focarului de COVID-19 apărut în nordul țării, spunând că deja, pacienți aduși din alte județe au infectat medici ieșeni: "Nu transformați Iașul și Moldova în Lombardia României".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenția autorităților care gestionează situația de acolo este de a reloca pacienții cu alte patologii către spitale din restul județului, dar și din Iași, Botoșani sau Neamț. Nu cred că este cea mai bună soluție. Există riscul major de a fi infectate și alte spitale, pacienți sau personal medical. Am putea ajunge în situația nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României", susține șeful Consiliului Județean Suceava, într-un mesaj postat miercuri pe Facebook.

El face apel la guvern să regândească această strategie, spunând că, pe modelul aplicat în alte state, focarul de la Suceava ar trebui închis și izolat, pentru a evita riscul ca medici sau pacienți din alte spitale să fie infectați cu COVID-19.

"Și la Spitalul „Sf. Spiridon”, un pacient adus de la Suceava s-a dovedit a fi purtător al virusului, fapt constatat după mutarea la Iași, ceea ce a impus intrarea în izolare a mai multor cadre medicale ieșene și suspendarea activității unei secții întregi. Cred că municipiul Suceava ar trebui izolat în sistem circular, aria de securizare putând cuprinde, la nevoie, întregul județ. Ar trebui să ducem acolo specialiști din alte județe, dar și echipamente și medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienților în condiții optime. Poate și instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte județe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluție de luat în calcul", mai spune Maricel Popa.

34 de medici și 49 de asistenți medicali și infirmieri de la Spitalul Județean de Urgență Suceava sunt infectați cu coronavirus, potrivit informațiilor transmise miercuri dimineață de autorități.

După prima zi de verificări, reprezentanții Ministerului Sănătății au decis închiderea Spitalului Județean începând de miercuri pentru 48 de ore, timp în care va fi făcută dezinfecție. Tot astăzi va începe transferarea către alte unități medicale a celor 124 de pacienți care se mai află internați în spital. După dezinfecție, spitalul va deveni unitate medicală în care vor fi tratate cazurile de COVID-19.