Un nou apel adresat Grupului de Comunicare Strategică de la Guvern cere ca autoritățile să publice informații defalcate pe județe. Apelul adresat acum de Federația Fundațiilor Comunitare din România vine după ce alte 14 asociații civice au trimis încă de săptămâna trecută un manifest în care cereau același lucru. Autoritățile au decis încă de joia trecută să nu mai furnizeze detalii despre noi cazuri pe județe și au interzis și prefecților să dea informații. Motivarea? „Există riscul de confuzie”.

Fara informatii despre pacientii confirmati cu coronavirusFoto: Colaj foto

„Fundațiile Comunitare alături de Asociația pentru Relații Comunitare își exprimă îngrijorarea și fac apel autorităților de a publica pe cât mai des posibil informații defalcate pe județ, actualizate și complete, referitoare la evoluția epidemiei Covid-19 în România”, se arată într-un comunicat de presă.

Redăm mai jos conținutul scrisorii trimise de Deferația Fundațiilor Comunitare:

„Apelul vine în contextul în care Fundațiile Comunitare desfășoară ample campanii de strângeri de fonduri pentru echiparea spitalelor locale și a personalului medical în lupta cu COVID-19, în baza centralizării nevoilor. În plus, o mobilizare generală din partea Fundațiilor Comunitare se întâmplă și în zona de prevenție, astfel încât fără informații transmise în timp real este dificil să existe o acoperire a nevoilor urgente.

Asociația pentru Relații Comunitare susține acest apel pentru transparență și responsabilitate.

ARC a lansat, în urmă cu o săptămână, Fondul de Urgență, un instrument prin care sprijină organizațiile locale să doteze cu aparatură medicală și echipament de protecție spitalele din țară. Până în acest moment, am susținut inițiativele locale, în principal fundații comunitare, cu peste 600.000 de euro, însă munca noastră a tuturor ar putea fi mult mai eficientă și ar avea șanse sa salveze mai multe vieți dacă coordonarea între inițiativele societății civile și ale instituțiilor statului ar funcționa.

În urma nevoilor constatate, solicităm explicit:

- Publicarea informațiilor actualizate, cel puțin o dată pe zi, despre cazurile oficiale referitoare la infectarea cu virusul SARS-COV-2 (testări, cazuri confirmate, vindecări, decese) pe fiecare județ, astfel încât Fundațiile Comunitare să poată răspunde specific în comunitățile pe care le deservesc.

- Transparentizarea alocărilor bugetare pentru toate instituțiile și organizațiile implicate, inclusiv pe fiecare spital județean, data de la care intră în uz și în ce proporție.

- Publicarea periodică a necesarului de echipamente și materiale sanitare, stocurile și achizițiile făcute sau în curs de lansare pentru a prioritiza inițiative comune de suport ale Fundațiilor Comunitare în plan local.

- Clarificarea și simplificarea procedurilor de achiziții într-un sistem transparent în situații de urgență și informarea publică permanentă privind nevoile de materiale și echipamente medicale la nivelul spitalelor și instituțiilor implicate.

Pentru a evita intrarea în colaps a sistemului medical și pentru a proteja categoriile vulnerabile, organizațiile neguvernamentale, precum Fundațiile Comunitare, solicită acces la informații actualizate de cel puțin trei ori pe săptămână sau cât mai des posibil.

Fundații Comunitare semnatare ale apelului:

● Fundația Comunitară Alba

● Fundația Comunitară Bacău

● Fundația Comunitară Banatul Montan

● Fundația Comunitară Brașov

● Fundația Comunitară București

● Fundația Comunitară Cluj

● Fundația Comunitară Dâmbovița

● Fundația Comunitară Galați

● Fundația Comunitară Iași

● Fundația Comunitară Mureș

● Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc

● Fundația Comunitară Oradea

● Fundația Comunitară Prahova

● Fundația Comunitară Sibiu

● Fundația Comunitară Timișoara

● Fundația Comunitară Țara Făgărașului

● Asociația pentru Relații Comunitare”

---

NU mai este publicată harta oficială a infectărilor cu coronavirus pe județe / NU mai sunt comunicate oficial informații despre situația pe județe

Manifest transmis Guvernului de mai multe asociații civice să publice complet datele despre evoluția îmbolnăvirilor cu coronavirus în România

În contextul în care informațiile despre răspândirea epidemiei de Coronavirus în România devin din ce în ce mai puține - Grupul de Comunicare Strategică publică de joi doar o singură informare pe zi, la ora 13, iar INSP nu mai prezintă cazurile totale defalcate pe județ, mai multe asociații civice au transmis vineri un manifest către Guvern prin care cer mai multă transparență.