​În unele orașe europene numărul celor care folosesc transportul în comun a scăzut și cu peste 80% din cauza coronavirusului, cele mai mari diminuări fiind în Spania și Italia, arată datele aplicației Moovit. Scăderile au început în Italia în primele zile de martie și s-au generalizat după ce tot mai multe țări au introdus carantina totală. Spre exemplu, la Viena utilizarea mijloacelor de transport în comun a scăzut cu 80%. Unele orașe au închis cu totul rețelele de metrou, autobuz sau tramvai.

Autobuz din DublinFoto: Hotnews

Datele Moovit arată că folosirea transportului în comun s-a diminuat cu 90% la Napoli, cu 88% la Milano, cu 86% la Torino, cu 85% la Paris și Madrid, cu 88% la Roma și cu 76% la Barcelona. În Israel scăderea a fost de 75%, iar în Irlanda, de 64%. Datele sunt pentru 25 martie și sunt comparate cu o zi obișnuită dinaintea izbucnirii crizei.

La Atena scăderea a fost de 80%, la Marsilia de 85%, la Berlin a fost de 62%, iar la Helsinki, de 45%. La Istanbul scăderea utilizării mijloacelor de transport a fost de 52%, la Porto a fost de 69%, iar în câteva regiuni din Marea Britanie s-a depășit și 30%.

Scăderi mari au fost peste tot în lume, din SUA până în Australia. Spre exemplu diminuarea a fost de 71% în San Francisco, 61% în New York, 57% la Bogota și Toronto, 66% la Montreal și 41% la Rio de Janeiro.