Cum explică Guvernul derogarea de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 24 martie 2020, 22:37 Actualitate | Coronavirus


Politia verifica masurile de carantina
Foto: Hotnews
Grupul de Comunicare Strategică anunță printr-un comunicat de presă că, în conformitate cu dispozițiile Capitolului VI, art. 48 din Anexa 1 la Decretul nr. 195/ 16 martie 2020, la data de 17 martie 2020, a fost notificat Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la măsurile adoptate prin decretul de instituire a stării de urgență pe teritoriul României care au ca efect limitarea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale.

”Facem precizarea că, potrivit art. 15 din Convenție, în caz de ”(...) pericol public ce amenință viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional”, potrivit unui comunicat al Grupului pe Comunicare Strategică.

”România respectă o procedură care decurge din statutul său de Parte Contractantă la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. În cadrul procedurii de notificare a Secretarului General al Consiliului Europei, România a transmis textul Decretului nr 195 din 16 martie 2020, precum și traducerea sa în limba engleză. Prin punerea la dispoziția Consiliului Europei a întregului text al Decretului au fost furnizate informațiile necesare privind drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se limitează în scopul exclusiv al gestionării crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, drepturi explicit menționate în cuprinsul art. 2 al Decretului Prezidențial. Totodată, notificarea a inclus informații privind contextul instaurării stării de urgență, fiind subliniat caracterul excepțional al măsurilor luate, care privesc limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și durata pentru care a fost decretată starea de urgență.

Facem precizarea că, potrivit art. 15 din Convenție, în caz de ”(...) pericol public ce amenință viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional”. Pe cale de consecință, pentru adoptarea unor astfel de măsuri nu este necesară obținerea vreunei aprobări de la Secretarul General al Consiliului Europei, statele părți la Convenție având deplina suveranitate de a adopta măsurile pe care le apreciază de cuviință în astfel de situații excepționale (cu limitările stabilite prin Convenție). Singura obligație ce incumbă autorităților statelor părți este de a informa pe deplin Secretarul General al Consiliului Europei despre măsurile de această natură adoptate, conform art. 15 alin. 3.

Totodată, menționăm că organismul jurisdicțional stabilit în baza Convenției, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului, își menține competența de a se pronunța în orice situație dată cu privire la măsurile adoptate de România în acest context.” Grupul de Comunicare Strategică.

România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului. Judecătorul Cristi Danileț spune că, practic, România se sustrage de la orice formă de ocrotire a drepturilor sau de răspundere ulterioară pentru încălcarea lor în timpul stării de urgență, găsind o cale nepotrivită să se sustragă de la necesitatea respectării unor angajamente internaționale.

România, Republica Moldova, Letonia şi Armenia au ''notificat oficial'' săptămâna trecută că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei, explica pentru France Presse un purtător de cuvânt al Consiliului Europei, fără ca anunțul să fie făcut și de vreo autoritate de la București.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3248 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  pericol public ce amenință viața națiunii, (Marţi, 24 martie 2020, 23:23)

  iulisimo [utilizator]

  Este definit cumva acest pericol? Articolul este vag, poate părtinitor... Vrem legea exactă.
 • +1 (1 vot)    
  Cum explică? (Miercuri, 25 martie 2020, 2:20)

  bilbofil [utilizator]

  Ca de obicei, prea tîrziu, după ce lipsa informațiilor a generat reacții negative și zvonuri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by