Premierul Ludovic Orban spune că trebuie susținute companiile și cetățenii care au probleme cu plata ratelor către bănci. "Suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi", a spus premierul, menționând că sunt discuții cu BNR și mediul bancar despre posibile soluții de susținere a angajatorilor și angajaților care au credite. Ludovic Orban a dat de înțeles că nu este de acord cu amânarea plății ratelor pe mai multe luni.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu poți obliga sistemul bancar să renunțe la venituri fără de care nu pot funcționa normal. Echilibrul trebuie căutat prin dialog. Știu că există o adevărată competiție de proiecte de amânare pe 9 luni a ratelor la bănci. În momenul în care băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, va avea de suferit economia, vor avea de suferit firmele și până la urmă cetășeanul", a spus Orban.

Acesta a mai spus că vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri, cu cei ai sindicatelor, cu cei ai BNR și mediului bancar pentru găsirea celor mai bune soluții de susținere a angajatorilor și angajaților.

"Continuăm activitatea în grupul de lucru economic, de asemenea continuăm consultarea cu mediul de afaceri, cu reprezentanții asociațiilor profesionale, cu reprezentanții sindicatelor, pentru a identifica și alte măsuri. Suntem într-o intensă comunicare cu Banca Națională a României și de asemenea, cu reprezentanții sistemului financiar-bancar pentru a identifica cele mai bune soluții de susținere a angajatorilor și angajaților, a persoanelor fizice și a persoanelor juridice, care au credite, astfel încât să putem să oferim o gură de oxigen pentru acești oameni care sunt în diferite situații și mulți dintre ei poate nu mai au posibilitatea de a plăti creditele. Sigur că în această consultare urmează să vedem foarte clar deciziile pe care le va lua Banca Națională și, de asemenea, guvernul în colaborare cu Banca Națională va adopta actele normative necesare pentru a coordona măsurile luate de Banca Națională cu măsurile luate la nivel guvernamental", a mai spus Orban.