Rusia a admis marți că nu are o "imagine clară" a amplorii contaminării cu coronavirus în țară, în condițiile în care până în prezent numărul de cazuri detectate rămâne redus comparativ cu Europa occidentală, scrie AFP.

Xi Jinping si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

"Problema este că volumul de teste este foarte redus și nimeni nu are o imagine clară" a realității în Rusia, ca și în restul lumii, a spus primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care care conduce grupul de lucru împotriva epidemiei și a participat la o reuniune cu președintele Vladimir Putin, potrivit declarațiilor sale publicate pe site-ul Kremlinului.

În mai multe rânduri, săptămâna trecută, președintele Putin a prezentat o situație sub control, arătând în contrapondere situația din Franța și Italia.

Primarul, un apropiat al lui Putin, a afirmat că în Moscova numărul de cazuri detectate la ora actuală, 290, este subestimat. Există fără îndoială între 400 și 500, a adăugat el. În Rusia sunt contabilizate oficial 495 de cazuri.

"Este o dinamică ridicată, este o situație serioasă care este în curs de dezvoltare", i-a spus Sobianin președintelui rus.

Primarul, care a aplicat în Moscova cele mai stricte măsuri din Rusia, cu limitarea circulației, a adunărilor publice sau închiderea școlilor și a mall-urilor, a apreciat că regiunile țării trebuie să urmeze acest exemplu.

Acesta a cerut ca persoanele de peste 65 de ani să stea în casă, așa cum este cazul la Moscova de joi. O altă prioritate este recenzarea călătorilor veniți din străinătate în ultimele săptămâni.

Acesta a citat regiunea Primorie, din Orientul Îndepărtat, unde 6.000 de persoane au venit din "zonele infectate". "Este o problemă, o mare problemă. Și, mai devreme sau mai târziu, problema va deveni virală", a avertizat el.