Luni, la o săptămână de la instituirea stării de urgență în România din cauza coronavirusului, au intrat în vigoare, de la ora 22.00, noile restricții de circulație în afara locuinței, iar Poliția a început controalele.

Carantina. Politia controleaza masinileFoto: MAI

Românii care ies din casă în intervalul 22.00 - 06.00 trebuie să aibă la ei, pentru a le prezenta polițiștilor sau jandarmilor, o adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere, după caz, și actul de identitate.

Primarul Nicolae Robu a anunţat, luni seara, că 80 de echipaje de poliţie vor patrula toată noaptea prin Timişoara, pentru a asigura respectarea ordonanţei militare privind interzicerea circulaţiei pe timp de noapte.

"80 de echipaje de poliţie vor patrula toată noaptea prin Timişoara, pentru a asigura respectarea interdicţiei de circulaţie instituite pentru intervalul orar 22:00 - 6:00. Vă rog, stimaţi timişoreni, staţi acasă! Cu înţelepciune, vom reuşi. Marţi vom avea o nouă şedinţă a Comitetului local pentru situaţii de urgenţă, în cadrul căreia vom lua un nou set important de măsuri", a anunţat Nicolae Robu pe pagina sa de Facebook.

sursă: Imagini MAI

Aceste măsuri sunt cuprinse în ordonanța militară adoptată sâmbătă și intră în vigoare luni seară, la ora 22.00.

Ce prevede ordonanța:

  • Art. 3 - (1) Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane.
  • (2) Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.
  • Art. 4 - În intervalul orar 06:00 - 22:00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
  • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
  • c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
  • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
  • e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.
  • Art. 5 - (1) În intervalul orar 22:00 - 06:00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
  • (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
  • (3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
  • (4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
  • (5) Fac excepţie de la aceste prevederi personalul din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, corpului diplomatic şi personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

Astfel, după ora 22:00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sau personal, românii sunt obligați să prezinte, la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere, după caz, precum și actul de identitate.

Declarația pe propria răspundere pe care românii trebuie să o completeze pentru a-și justifica prezența pe stradă între orele 22:00 - 06:00 poate fi completată integral "de mână”. Declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării persoanei. Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot fotografia documentele (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei, conform autorităților.

Începând de duminică, în România s-au înregistrat 7 decese din cauza coronavirusului. De asemenea, luni s-a ajuns la un număr record de noi cazuri - 143 -, astfel că bilanțul îmbolnăvirilor atinge 576, potrivit ultimelor informații transmise la ora 13:00.

Președintele Klaus Iohannis a avertizat luni că autoritățile vor lua măsuri și mai dure în cazul în care se vor dovedi necesare pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus. Acesta a arătat că măsurile restrictive care au fost adoptate până acum de autorități "au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate”.

"Ca om care iubește democrația, orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhnește profund. Generațiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privațiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile și libertățile decenii la rând înțeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie ușoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor și a familiilor acestora”, a arătat șeful statului. Însă în prezent "ne confruntăm cu o situație fără precedent, în care viața fiecărui cetățean depinde de decizii ferme”.