Militarii spanioli au găsit bătrâni abandonaţi, în multe cazuri morţi în paturi, în azilurile afectate de coronavirus din Spania, a anunţat luni Ministerul apărării de la Madrid. De asemenea, nici în Franța situația azilurilor de bătrâni nu e prea fericită. 20 de rezidenți ai unui azil de bătrâni din Vosges, în estul Franței, au murit ”posibil din cauza Covid-19” a anunțat luni Agenția Regională a Sănătății din Grand Est și prefectura Vosges, relatează AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Profimedia Images

„Vom fi implacabili şi inflexibili în privinţa modului în care sunt trataţi vârstnicii în aceste reşedinţe”, a declarat ministrul Margarita Robles, la televiziunea Telecinco, preluată de AFP.

„În cursul unor vizite, armata a observat persoane în vârstă absolut abandonate, chiar moarte în paturi”, a precizat ea.

Armata a intervenit în aziluri de bătrâni după ce s-au semnalat zeci de decese în mai multe astfel de instituţii, în special la Madrid şi în provincia Castilla – La Mancha din centrul Spaniei.

Procurorul general a anunțat că deschide o ”anchetă care vizează determinarea gravității faptelor”.

Mai multe trusturi de presă din Spania au explicat că în cazul suspiciunii de coronavirus, protocolul presupune că cadavrele trebuie să rămână neatinse până la sosirea unui medic și a serviciilor de pompe funebre. Dar, odată cu multiplicarea cazurilot, serviciile funerare au fost depășite de situație și uneori intervin cu întârziere.

Deși nu au fost abandonați ca în cazul caselor de bătrâni din Spania, nici în azilurile de bătrâni din Franța situația nu este foarte bună, în timp ce autoritățile anunță că 20 din 163 de rezidenți ai unui azil de bătrâni din Vosges au murit din cauza coronavirusului.

”Regretăm să confirmăm 20 de decese posibil legate de Covid 19”, arată un comunicat al ARS și a prefecturii Vosges, specificând că azilul găzduiește 163 de persoane în vârstă.

După Italia, Spania este a doua țară europeană cel mai grav afectată de coronavirus iar numărul cazurilor se ridica luni seară la 33.089 și 2.207 decese.

Franța este a treia cea mai afectată țară europeană de Covid 19: ultimul bilanț se ridica la 860 de morți.