Locuitorii din orașul chinez Wuhan, unde noul coronavirus a fost identificat în decembrie, pot din nou să meargă la muncă iar transporturile publice repornesc, după două luni de carantină draconică, scrie AFP.

Dezinfectare in WuhanFoto: Captura YouTube

Această ridicare a restricțiilor vine în momentul în care Ministerul Sănătății nu a mai anunțat luni niciun nou caz de contaminare, pentru a cincea zi consecutiv, în această metropolă cu 11 milioane de locuitori.

Tot luni, China a anunțat 39 de noi cazuri, toate importate.

Locuitorii din Wuhan pot de acum să se deplaseze în oraș și să meargă cu autobuzul sau cu metroul, pe baza prezentării cărții de identitate, au explicat autoritățile.

De asemenea, pot reveni la locurile de muncă dacă dispun de un permis eliberat de angajator.

În fine, pot chiar părăsi Wuhan și să meargă în alte zone din provincia Hubei dacă sunt testați negativ la Covid-19 și au un certificat medical în acest sens.

Propagarea coronavirusului în această metropolă a antrenat în 23 plasarea sa în carantină. Au urmat apoi aproape toate orașele din Hubei.

Dacă Ministerul Sănătății a anunțat luni nouă noi decese în China (toate în Wuhan), numărul de noi contaminări zilnice a scăzut drastic în ultimele săptămâni.

Acum este vorba în principal de persoane care vin din străinătate. Au fost deja semnalate 507 cazuri.

Dintre cele 39 de noi cazuri importate înregistrate luni, 10 se află în Shanghai și alte 10 în Beijing.

Pentru a evita ca acest fenomen să relanseze o epidemie care pare că a fost pusă sub control în China, autoritățile impun acum o carantină de 14 zile pentru orice persoană care vine pe teritoriul țării.

Începând cu această zi, toate zborurile internaționale cu destinația Beijing sunt reorientate către alte aeroporturi unde au fost impuse controale sanitare stricte. Doar pasagerii testați negativ se pot apoi deplasa în capitală.

Cu un total de 81.093 cazuri și 3.270 decese anunțate oficial, China este acum a doua cea mai afectată țară din lume, după Italia.