Ambasada Chinei în Franța a sugerat luni, într-o serie de mesaje postate pe Twitter, că pandemia de Covid-19 a început în Statele Unite, reluând acuzațiile împotriva americanilor privind originea coronavirusului care s-a răspândit inițial la scară mare în China, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Câte cazuri de Covid-19 erau printre cei 20.000 de morți de gripa care a început în septembrie anul trecut?", a scris ambasada Chinei, într-o serie de întrebări în formă afirmativă, dat fără a oferi elemente științifice în sprijin.

Nu au încercat Statele Unite "să ascundă pneumonia de noul coronavirus prin gripă?", a continuat diplomația chineză, pe Twitter, o rețea socială blocată în China.

Beijingul și Washingtonul s-au angajat într-un război al cuvintelor privind originea pandemiei, pe care Donald Trump o denumește "virusul chinez", spre nemulțumirea autorităților chineze.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor externe, Zhao Lijian, a lăsat se înțeleagă în 13 martie că armata americană a introdus virusul în Wuhan, orașul din China de unde a pornit epidemia, potrivit majorității oamenilor de știință, în cursul Jocurilor mondiale militare din octombrie.

Statele Unite au acuzat la rândul lor China de difuzarea de "zvonuri abracadabrante" privind originea coronavirusului și de "propagarea de terorii complotiste".

Ambasada Chinei face acum la scenă deschisă o legătură între "închiderea surprinzătoare în iulie anul trecut a celui mai mare centru de cercetări americane privind armele biochimice, baza din Fort Detrick în Maryland".

"După închidere, o serie de cazuri de pneumonie sau cazuri similare au apărut în Statele Unite", spune ambasada, reluând astfel teorii conspiraționiste care circulă pe internet.

De asemenea, ambasada a lăsat să se înțeleagă că virusul era prezent de la sfârșitul anului 2019 în Italia și că majoritatea primelor cazuri detectate în Australia proveneau din SUA.