Spitalul ROL2, un spital mobil, containerizat, ridicat de către Armată în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni urmează să fie operaționalizat, anunță MApN. Între timp, două aeronave militare vor executa zboruri luni pentru aducerea în România a unor echipamente de protecție medicală din Germania și Turcia.

Spital mobil ridicat de armatăFoto: Profimedia Images

„La această oră sunt în derulare 15 misiuni, în care sunt implicați peste 140 de militari cu circa 100 de mijloace tehnice, printre care se numără operaționalizarea, din punct de vedere administrativ, a formațiunii medicale ROL 2 în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” Otopeni, asigurarea unei reţele de calculatoare pentru Ministerul Sănătăţii şi realizarea unor acțiuni de triaj epidemiologic”, transmite MApN.

„Amenajările interioare ale corturilor şi saloanelor de specialitate ale formațiunii medicale ROL 2 vor fi finalizate în cursul zilei de astăzi, 23 martie, urmând ca, în cel mai scurt timp, să fie branșată la utilităţi. Din punct de vedere medical, spitalul ROL 2 va fi funcțional după instalarea aparaturii medicale și parcurgerea etapelor de autorizare și acreditare. Totodată, în garnizoanele din țară, instituțiile medicale militare funcționează la capacitate maximă”, potrivit Armatei.

Tot astăzi, două aeronave ale Forțelor Aeriene Române vor executa zboruri pentru aducerea, în România, a unor echipamente de protecție medicală din Germania (cu o aeronavă C-130 Hercules) și Turcia (cu o aeronavă C-27 J Spartan).

Armata a început de miercurea trecută ridicarea unui spital mobil containerizat de nivel ROL 2 lângă București.

Spitalul mobil containerizat va avea în compunere corturi medicale și containere - care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare.

Spitalul a mai fost ridicat și în 2015 pe fondul crizei Ebola, dar și la diferite exerciții militare la care a participat Armata Română.