Nu, coronavirusul NU s-a născut într-un laborator

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 23 martie 2020, 6:31 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus
Foto: Pixabay
Sunt mai multe lucruri în cer şi pe pământ, Horaţiu, decât cele visate de propria ta filosofie ...”, îi spune Hamlet prietenului și colegului său. Acest avertisment faimos, adresat mai mult lui însuși decât prietenului său, îmi vine în minte ori de fiecare dată când mă aflu în prezența a ceva misterios sau, mai bine spus, a ceva atât de nou şi de complex, încât pare misterios, scrie Il Corriere della Sera, citat de Rador.

În aceste zile suntem închiși în casă aşteptând să treacă acest vârtej viral. Vorbesc despre Covid-19, care face ca inima să ni se strângă și creierul să o ia razna. Înainte nu exista, acum există și încă cum! De undeva trebuie să fi venit, dar de unde? Și, mai ales, există cineva vinovat de apariţia sa?

Noi, oamenii, nu vedem munții, însă conspiraţiile, imediat, plini de anxietatea de a explica, dar și de a inculpa. Iar obișnuitii „bine informaţi” ne oferă toate detaliile. În acest caz, există cei care sunt siguri că această formă a virusului a fost fabricată într-un laborator sau că răspândirea acestuia se datorează unei fugi de materiale infectate dintr-un arsenal biologic. Sau unei combinații dintre cele două.

Nu este așa. Ne-o spune biologia moleculară. În ultimul număr al revistei Nature Medicine, se poate citi un articol la obiect, însoțit de un desen splendid şi plin de culori. Este vorba o bază brută și scheletică, excepțională și pentru biologia moleculară, în care apar secvențe de ADN aliniate literă cu literă cu scopul de a fi comparate. Două sunt de coronavirus uman (una a actualului agent viral Covid-19), trei de coronavirus de lilieci și una de coronavirus de pangolin. Secvențele privesc „vârful” cel mai extern al acelor organele minuscule cu care virusul vine în contact cu celulele, în acest caz, cu ale noastre. Au fost alese în special două regiuni minuscule, despre care vom discuta peste puţin.

Rezultatul este clar. Virusul actual este strâns legat de alte virusuri din trecut aparținând aceleiași familii. Diferențele sunt mici, dar semnificative, provenind probabil dintr-o mutație spontană. Nu există dovezi care să ateste că acestea ar fi putut fi produse în laborator. Ceea ce rămâne de decis este dacă mutațiile s-au produs atunci când virusul a invadat deja specia umană, sau în timp ce încă mai era găzduit de celulele unui alt animal, foarte probabil liliac sau pangolin, sau în timpul tranziției de la specia anterioară la specia noastră. Autorii nu au reuşit să decidă, acest lucru va necesita ceva mai multă muncă.

Am menționat cele două mici regiuni analizate. Prima se referă la ataşarea virusului la celula care urmează să fie atacată, partea „ofensivă” a particulei virale: cu cât este mai eficientă manevra de ataşare, cu atât este mai afectat organismul gazdă. Însă și organismul se apără și face acest lucru prin „atacarea” celei de-a doua regiuni mici a secvenței noastre. Din punctul de vedere al virusului ,asta înseamnă să știi sau să nu știi să te protejezi de reacția organismului. Prin urmare, chiar și în acest mic obiect biologic, există atacul, prima regiune și apărarea, a doua regiune. Nu ar fi un lucru rău să ne amintim de acest lucru atunci când decretăm ceea ce este bine și ceea ce e rău și ne prefacem că „învățăm” natura cum să se comporte.

În ceea ce ne privește, aici nu au existat conspirații sau „glume” din partea oamenilor, deși sunt sigur că vor exista persoane care nu vor crede acest lucru. Noi, oamenii avem trei mari crime pe conştiinţă: indiferența față de degradarea mediului înconjurător şi a planetei, lăcomia și venalitatea noastră insaţiabilă și ignoranța prezumtivă. Nu voi vorbi despre degradarea mediului înconjurător, se vorbește deja prea mult, însă atunci când mediul se degradează, totul se degradează.

De ce lăcomia? Deoarece animalele care ne-au transmis boala, bieţii pangolini, fac obiectul unui comerț frenetic, pentru „carnea” lor și pentru presupusele calități medicinale. Se pare că piața lui Wuhan era specializată în acest tip de marfa. Denumirea de pangolin provine din cuvântul malaiezian panggoling care înseamnă încolăcire şi care îl descrie astfel pe „cel care se încolăcește”, atât de mult, încât primii exploratori i-au dat numele de anghinare cu patru picioare.

Lăcomie, aşadar, ca în aproape toate epidemiile vremurilor noastre. Și a celor care vor veni. Dar și ignoranța și aroganţa care ne fac să atribuim organelor celor mai diverse animale puteri uimitoare, dacă nu magice, extrem de benefice sănătăţii noastre. Acest lucru este grav, deoarece niciunei probleme care poate deriva din îmbogăţirea cunoștințelor și din progresul științei nu-i vom putea răspunde vreodată eficient prin ignoranță.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13051 vizualizari

 • -10 (20 voturi)    
  trag in chinezoiu' ala... (Luni, 23 martie 2020, 7:06)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. care a mancat pangolinu infectat si a declansat isteria mondiala. i-am umplut frigideru' cu carne ieri in timp ce stateam la coada la lidl.
  • -5 (7 voturi)    
   . (Luni, 23 martie 2020, 11:29)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Nu se stie exact originea virusului. Unii vorbesc de posibile cazuri in Italia chiar si in noiembrie. Si oricum virusul ala e posibil sa fi bintuit prin piata din Wuhan mai mult timp.
   • +4 (6 voturi)    
    Asa e ! (Luni, 23 martie 2020, 14:32)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    Pai asa poti sa spui ca nici Ceausescu n-a existat !.
    L-ai vazut tu personal ? Putin probabil !.
    Toate pozele si filmele cu Ceausescu pot fi trucate,
    martorii -mincinosi etc.
    Deci, tot asa poti sa spui ca nici Nicolae Ceausescu n-a existat vreodata. Exista doar o Mare Conjuratie care afirma ca a existat individul asta: Nicolae Ceausescu .
    Asa e si cu Corona-Virusul de la lilieci.
    Nu sunt liliecii sursa si pentru COVID Foshan 2003 (SARS- vreo 750 morti). Nu e dovedit 100 %.!
    Corona- Virusii din 2003 (SARS) si 2019 puteau venii cu o Nava Spatiala Extraterestra si s-au adaptat exact pentru om, si nu de la lilieci !.
    Ai dovezi ca nu e asa ? Nu ai !.
    Apoi !. Care ,,Piata de Pangolini din Wuhan" ? Ai dovezi ca existat o asemenea ,,Piata" ?. Asa zisa ,,Piata" este deja inchisa da de militia chineza de vreo 3 luni. Pe oricare militian chinez care o pazeste si pe care il intrebi o sa-ti spuna ca se se vindeau numai legume si gaini. Nicaieri nu e indicat ca s-au vandut vreodata pangolini in ,,Piata din Wuhan" sau ca erau custile de lilieci asezate peste custile de pangolini si pangolinii se infectau de la dejectile de liliac de deasupra. Ai dovezi contra ? Martori ? -sunt micinosi !; fotografii si filme ? sunt trucate !.
    • -2 (4 voturi)    
     . (Luni, 23 martie 2020, 15:23)

     Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Rahan5

     Sunt sceptic la faza cu unul care a papat un pangolin si s-a infectat cu virusul pangolinului. Mai curind cred ca au fost multi oameni (in special batrini) care au stat mai mult timp in preajma virusului, dindu-i sansa sa sufere o mutatie si sa sara la om. Si atunci aparitia lui la om poate sa tina si de sezon, in toamna-iarna a fost perioada propice.
 • -7 (11 voturi)    
  si cu Bill Gates (Luni, 23 martie 2020, 8:34)

  Kosmos [utilizator]

  Cum ramane?
  Institutul lui a facut o simulare a pandemiei pe 18 Octombrie 2019 numita nCov2019
  • +5 (7 voturi)    
   . (Luni, 23 martie 2020, 11:32)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Kosmos

   https://www.factcheck.org/2020/01/new-coronavirus-wasnt-predicted-in-simulation/
   • -4 (4 voturi)    
    old coronavirus (Luni, 23 martie 2020, 12:45)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    a fost prezis in schimb si 65 milioane victime. Cu asta se ocupa Bill Gates.
    • +2 (2 voturi)    
     . (Luni, 23 martie 2020, 15:24)

     Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Kosmos

     Pai pentru asta s-au facut modele si simulari de epidemie.
  • -5 (5 voturi)    
   nu pot (Luni, 23 martie 2020, 13:04)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   crede că dintr-un liliac și un șarpe eviscerați pe taraba unui comerciant dintr-o piață oarecare din Wuhan a rezultat o mutație a unui virus de tip coronavirus care se plimba întâmplător pe acolo. Și doar acolo.
   Cine a strănutat? Liliacul mort sau șarpele mort?
   De asemenea, e curios cum acest covid-19 atacă doar plămânii oamenilor, nu și pe ai altor mamifere. Să nu-mi zică cineva că celelalte mamifere au imunitate, că-l întreb de ce până acuma nimeni nu s-a gândit și nu a aflat cum se protejează acestea.
   Să vii acum cu idei de genul că în Italia s-ar fi aflat covid-19 din noiembrie, iar seamănă a minciună gogonată. Nu și în Spania și Iran.
   Cât despre ”studii” guvernamentale care să infirme proveniența din laborator, e ca și cum ai afirma contrariul.
   Mai rămâne să se bage la înaintare și scenariul cu încălzirea globală, din cauza căreia s-au topit ghețarii și permafrostul, iar banditul ăla de covid-19 s-a teleportat direct în Wuhan.
   • +3 (5 voturi)    
    Esti neinformat. (Luni, 23 martie 2020, 14:42)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    COVID Wuhan19 trece si la caine. Dar face o forma usoara.
    (Cazul Singapore).
    Nu se intinde boala intre caini (si nici nu se adapteaza puternic prin mutatii boala la caini) pentru ca nu se intalnesc frecvent cainii de companie intre ei, mai ales in prezent pe timpul ,,Situatiei de Urgenta".
   • -2 (2 voturi)    
    E simplu (Luni, 23 martie 2020, 15:26)

    Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui nahir

    Majoritatea speciilor sunt solitare, nu sociale. Si dintre cele sociale omul formeaza printre cele mai mari comunitati, mult peste lilieci ,vrabii etc. Dupa om, probabil urmeaza animalele de ferma.
 • -2 (12 voturi)    
  Il Corriere della Sera citat de Rador citat de IB (Luni, 23 martie 2020, 8:58)

  xolv [utilizator]

  Un articol foarte stiintific. Mai ales ca "IB" este o somitate in domeniu.
  • -2 (12 voturi)    
   mda (Luni, 23 martie 2020, 9:58)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   mai ales un articol impanat cu "probabil " este baza stiintifica ne necontestat
 • +10 (10 voturi)    
  mda (Luni, 23 martie 2020, 8:58)

  simplex [utilizator]

  Da. Asa au facut si cu SARS. Erau pietele alea unde sacrificau animalele tinute in custi una peste alta. Animale cu o stare de sanatate care mai de care si conditii la fel de dubioase.

  Au inchis pietele o perioada, apoi dupa ce au vazut ca s-au calmat apele, le-au redeschis. Si acum din nou.

  Pentru o tara care a avansat destul de mult, destul de repede, e clar ca sunt inapoiati mintal la capitolul asta.

  Mai au si tupeul ordinar sa musamalizeze treaba. Asa puteam fi pregatiti mai bine.
 • -8 (10 voturi)    
  Cum era aia (Luni, 23 martie 2020, 8:59)

  Zummm [utilizator]

  Cititorii nostri sunt mai inteligenti decat noi. Hai bre ne lasi
 • -7 (13 voturi)    
  Dumnezeu-Omul si omul-dumnezeu (Luni, 23 martie 2020, 9:03)

  ww [utilizator]

  Bine ca ne-ati lamurit, acum suntem convinsi ca asa e. Mai raman insa unele mici nelamuriri. Tinand cont ca mancam de toate, de la animale acvatice la pasari si taratoare, daca mutatiile virusurilor ar avea loc precum in explicatiile de grupa 0 oferite, oare de cand am fi disparut ca specie? Apoi, lucrurile fiind limpezi ca lumina zilei, cum se face ca SUA si China se acuza amenintator una pe alta de raspandirea molimei? De ce nu s-au acuzat pentru SARS sau aviara, de exemplu?
  Sunt exceptionale si cele trei pacate capitale ale omenirii, a la Greta Tintin, luate din noile manuale ale marxismului: "indiferența față de degradarea mediului înconjurător şi a planetei, lăcomia și venalitatea noastră insaţiabilă și ignoranța prezumtivă". Zeita Mama Natura ne-a pedepsit: omul lacom si "poluator" si-a primit ce merita de la liliac si pagolin.

  Daca omul ticalos e vinovat de un pacat, atunci acela este pacatul de moarte care, dincolo de aburelile popesti, consta in dorinta creaturii de a se pune in locul Creatorului. Incepand cu mitul lui Prometeu, continuand cu vrajitoria si Alchimia, terminand cu inspaimantatoarele "cercetari si experimente" ale vremurilor noastre (si nu doar cele medicale), omul vrea sa creeze viata, vrea sa cunoasca si sa creeze viitorul, vrea sa aiba drept de viata si de moarte asupra semenilor sai.
  Sunt pline istoria si literatura de avertismente privitoare la finalitatea oricarui demers care vizeaza uzurparea tronului lui Dumnezeu. In literatura, de la Faust-ul popular (nu cel "mantuit" de Goethe) pana la Dionis-ul lui Eminescu sau Frankenstein, ucenicul vrajitor nu aduce decat urgie si moarte.
  • +4 (6 voturi)    
   nu toata lumea (Luni, 23 martie 2020, 9:54)

   SiriusB88 [utilizator] i-a raspuns lui ww

   e in stare sa gestioneze mental izolarea.

   ai intrat prea puternic in stash sau ai baiat care iti aduce regulat la usa? :D
   un numar de telefon ceva? ca poate mai sunt doritori ;)
 • -7 (9 voturi)    
  toate gogosile pe care MSM (Luni, 23 martie 2020, 9:03)

  aresul [utilizator]

  le-a indesat pe gatul gloatei dupa razboi, au ca revers NEANCREDEREA. Exemplele internationale sunt multe. Cel mai rasunator exemplu national este ,,Revolutia".
  COVID19 nu s-a nascut in laborator? Aceasta informatie se afla in curs de verificare. In ce priveste Inteligenta, resursele umanitatii nu sunt diferite de ale unor eventuali nenorociti. In conditiile cortinei informative (mediatice), absentei leadershipului, noi, ,,stupid people", vom asambla observatiile si vom formula un raspuns rezonabil, o semnatura genetica impotriva acestei situatii. Timpul, este aliatul nostru.
  Pana atunci, cuvintele de ordine in aceasta lupta sunt Disciplina si Resursele. Trebuie sa fim mai rezistenti decat acest microorganism.
 • -4 (12 voturi)    
  asa, si unde e demonstratia? (Luni, 23 martie 2020, 9:31)

  xan [utilizator]

  Ati comparat "două regiuni minuscule", si ati declarat "Rezultatul este clar", "Nu există dovezi". Daca vreti sa dovediti ca nu aveti prejudecati faceti o treaba foarte foarte proasta. Vorba aia, daca taceai...

  Unde este comparatia moleculara intre SARS-CoV, virusul care a cauzat epidemia din 2003, si SARS-CoV-2 cel de azi?
  • +7 (9 voturi)    
   Ai date brute aici (Luni, 23 martie 2020, 11:00)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui xan

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/NC_045512

   Sigur iti depaseste capacitatea de analiza
   • -8 (8 voturi)    
    Te comporti ca un troll ! (Luni, 23 martie 2020, 13:25)

    Alex2009 [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    NCBI e doar un Centru de informare

    Citeste mai bine AICI :

    https://harvardtothebighouse.com/2020/01/31/logistical-and-technical-analysis-of-the-origins-of-the-wuhan-coronavirus-2019-ncov/

    Si, ATENTIE, in conducerea NCBI este si doctorul ZHANG, Jianzhi George, Ph.D.
    In momentul acesta, orice studiu semnat sau girat de entitati private/publice chineze are ZERO CREDIBILITATE. Si cum de tocmai chinezii au secventializat ei primii genomul Covid19 (SARS-COV2) ? Extraordinar ! Toti ceilalti cercetatori ai planetei n-au reusit in timpul asta scurt. Chiar nimi-nimic nu te pune pe ganduri ?

    Dupa ce citesti si intelegi, ai doar varianta sa-ti ceri scuze, "micule geniu" ...
    • +4 (4 voturi)    
     Surse de doi bani (Luni, 23 martie 2020, 16:18)

     gizmo [utilizator] i-a raspuns lui Alex2009

     Citezi surse obscure, probabil indivizi care scriu din garaj sau trolli platiti sa faca asta.
 • -5 (5 voturi)    
  cititi toti aici (Luni, 23 martie 2020, 13:40)

  Alex2009 [utilizator]

  https://harvardtothebighouse.com/2020/01/31/logistical-and-technical-analysis-of-the-origins-of-the-wuhan-coronavirus-2019-ncov/

  Chinezii nu recunosc explicit, dar implicit o fac. Covid19 este un virus mutant ale carui caracteristici de agresivitate pot aparea doar dupa sute sau mii de mutatii. Rapiditatea cu care s-a separat rapidin tulpini agresive, specializate si tintite pe ADN-ul uman, implica o editare genetica in laborator.

  Daca, dupa ce cititi documentul "logistical-and-technical-analysis...", are cineva argumente care sa contrazica, sa le posteze.
  • +3 (3 voturi)    
   Neica nimeni s-a gasit sa urecheze expertii (Luni, 23 martie 2020, 16:19)

   gizmo [utilizator] i-a raspuns lui Alex2009

   Alo, Olivia Steer tu esti?
 • +2 (2 voturi)    
  Realitatea e mult mai banala (Luni, 23 martie 2020, 16:49)

  parush [utilizator]

  unii viseaza conspiratii mondiale, dar adevarul e simplu: mancatul de lilieaci dauneaza grav sanatatii. Nerespecatrea regulilor de igiena si consumul de oratanii salbatice au dus la situatia de fata.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by