Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat sâmbătă, la Digi 24, că „problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate” în România.

Horatiu MoldovanFoto: Hotnews

„Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, azi ne confruntăm cu această situație, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, prevenția constă în întreruperea acestui lanț de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinați, izolați”, a spus acesta, într-o intervenție telefonică.

Acesta a arătat că numărul de persoane infectate cu Covid-19 în ultimele 24 de ore, 59, reprezintă un „salt” și „un element de alarmă”.

„Dacă creșterile de 15 – 20 cazuri s-au menținut constante până acum, o creștere de 60 de cazuri arată o tendință de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur. Să sperăm că această situație nu va fi extrem de dinamică”, a notat acesta.

În aceste condiții, „este imperios necesar să limităm contactul și posibilitatea de a se infecta” persoanele de peste 70 de ani, grupa cu cel mai mare risc la noul coronavirus.

„Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluții, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competența Ministerului de Interne, mai puțin a MS. Se pune într-adevăr problema găsirii unor soluții pentru a pune deoparte pacienții de peste 70 de ani sau posibilii pacienți peste 70 de ani, pentru a limita extensia infecției la această categorie a populației”, a arătat el.