Ideea ca Zona Euro să emită „obligațiuni corona” a fost vehiculată prima dată de prim-ministrul italian. Comisia se uită la toate instrumentele pe care le poate folosi, iar dacă obligaţiunile sunt structurate corect, atunci ele vor fi dispuse în luptă, a spus şefa Comisiei, Ursula Von der Leyen, notează Mediafax.

Ursula von der LeyenFoto: Comisia Europeana

Ursula Von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat vineri că zona euro ar putea emite „euroobligaţiuni corona” pentru a ameliora impactul economic al pandemiei Covid-19, transmite Financial Times.

Întrebată dacă susţine idea emiterii de eurobonduri – instrumente obligatare comune, garantate la comun de guvernele din zona euro – pentru a combate coronavirusul, Von der Leyen a spus că dacă obligaţiunile sunt structurate „corect”, acestea vor fi folosite.

„Principiul în acest moment este că ne uităm la toate instrumentele şi orice ajută va fi folosit. Asta se aplică şi pentru obligaţiuni corona. Dacă ajută, dacă sunt structurate corect, atunci ele vor fi dispuse (în luptă)”, a spus preşedinta Comisiei Europene, într-un interviu acordat unui post de radio german.

La rândul său, ministrul de finanţe de la Berlin, Olaf Scholz, a spus că într-un interviu pentru un alt post de radio german că Mecanismul European de Stabilitate, un fond de urgenţă destinat salvării zonei euro, este posibil să fie folosit pentru ameliorarea efectelor pandemiei. Scholz a adăugat totuşi că nu este încă nevoie să fie folosit acest fond.

Ideea emiterii de obligaţiuni garantate la comun de statele din zona euro a fost prima dată vehiculată de prim-ministrul italian Giuseppe Conte, care le-a cerut liderilor UE, în data de marţi, 17 februarie, să ia măsuri extraordinare pentru a ajuta economia Europei să se relanseze după criza coronavirusului.