​Certificatele de urgență pe care le primesc operatorii economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19 vor fi eliberate online, potrivit unor precizări făcute de ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu. Acesta a mai spus că nu vor exista costuri pentru emiterea acestui document.

Virgil PopescuFoto: Hotnews

Acesta a mai spus certificatele vor fi emise pentru firmele care au activitatea afectată de criza coronavirusului așa cum este specificat în Decretul prezidențial privind instituirea certificatului de urgență. În decret se precizează că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative.

Ministrul a mai spus că este vorba despre certificate de stare de urgență, nu de certificatul de forță majoră, care este un alt document eliberat de Camera de Comerț și Industrie a României!

Ministerul urmează să finalizeze ordinul prin care vor fi stabilite detaliile prin care se poate obține acest document.

Potrivit ministrului, certificatul stării de urgență va fi necesar începând cu luna aprilie 2020, întrucât starea de urgență a fost decretată în luna martie.

Certificatele sunt necesare companiilor pentru a primi sprijinul de la stat pentru șomajul tehnic. Sunt companiile afectate de închiderea activităților în restaurante, baruri, cafenele etc.