​Societatea Studenților în Medicină din București împreună cu echipa Viziere.ro, un consorțiu de organizații de tineri inventatori români de la Nod Makerspace, Clarkvision și THE PLOT, au realizat o alternativă pentru echipamentul de protecție medical. Este vorba de viziere de protecție confecționate din plastic PET.

ViziereFoto: Hotnews

”Ca studenți la medicină, este datoria noastră să fim parte şi să susținem inițiativele care pot spijini eforturile naționale împotriva COVID-19. Vizierele PET sau ochelarii printați 3D sunt cel mai bun exemplu de mobilizare de tineret pentru o soluție rapidă şi concretă de protecție a pacienților şi personalului medical. Încurajăm societatea civilă să susțină această inițiativă non-profit şi voluntarii SSMB vor lucra alături de echipa de producție pentru a se asigura că un număr cât mai mare de profesionişti beneficiază de viziere" a declarat Președintele SSMB Rareș-Bogdan Băloi, student la medicină în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Reprezentanții echipei viziere.ro spun că au primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere de la cadre medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU și jandarmi.

”Am prototipat o vizieră de protecție a feței pentru medici a cărei durată de fabricare este foarte mică și din materiale care sunt mai ușor de procurat. Știm că produsul există și nu ne dorim să il reinventăm, ci să adresăm o nevoie. Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție” susține Vlad Măcelaru, inițiator și reprezentant al echipei Viziere.ro.

O a doua inițiativă privind protecția personalului medical este cea de la Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D care pune la dispoziție echipamente ce constau în viziere și ochelari de protecție împotriva infectării cu COVID 19. Echipamentele sunt realizate prin tehnologia printării 3D și conțin materiale plastice de diverse tipuri (PTEG, PLA, ABS Medical, etc). Potrivit producătorului, chiar dacă nu sunt încă omologate, aceste echipamente pot susține, în proporție de 100%, aceleași funcții de protecție deținute de către vizierele și ochelarii clasice.

“Consider că prin printarea 3D a acestor echipamente putem să venim atât în sprijinul personalului medical, cât și al pacienților, în cazul în care stocul echipamentelor omologate de către Ministerul Sănătății se va epuiza”, a spus Dr. Eduard Liciu, președintele AMRB3D, doctorand anul III în cadrul UMFCD.

Procedura de producție 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecție durează aproximativ 60 de minute și implică practic printarea suportului, decuparea filmului PVC și montarea acestuia pe suport.

Spitalele și institutele afiliate UMFCD București care doresc astfel de echipamente se pot adresa la emailul: echipamente.protectie@umfcd.ro. Echipamentele vor fi furnizate în regim gratuit în limita stocurilor disponibile.