​Infecția cu noul coronavirus "nu este o boală foarte complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice", a declarat joi seară ministrul Sănătății, Victor Costache, într-un interviu la Digi 24. "Trebuie să avem în permanență foarte multe resurse și foarte multe echipamente medicale și să evităm îmbolnăvirea populației", a adăugat Victor Costache. Întrebat când ar putea fi vârful ca număr de cazuri, Victor Costache spune că răspunsul la această întrebare ar putea fi cunoscut peste o săptămână - 10 zile.

Victor CostacheFoto: AGERPRES

Victor Costache a mai precizat că, în cazul în care se va ajunge la peste 4.000 de îmbolnăviri, pacienții care au o formă mai ușoară a bolii vor fi tratați acasă.

Sfatul ministrului Sănătății pentru ca românii să evite îmbolnăvirea este să "Nu ieșim din casă și nu o să avem de suferit".

Până acum, în România "am reușit să avem o curbă plată a îmbolnăvirilor", mai spune ministrul Sănătății.

Victor Costache mai spune că în acest moment România se află în faza I de tratare a pacienților cu coronavirus - toți pacienții infectați sunt tratați în spitalele de boli infecțioase, ceea ce înseamnă faza I a tratării lor - deocamdată, nu a fost depășită capacitatea spitalelor de boli infecțioase și nu a fost nevoie ca ei să fie tratați și în alte spitale.

Atunci când numărul bolnavilor de coronavirus va depăși capacitatea spitalelor de boli infecțioase, Victor Costache spune că România nu va repeta greșelile făcute de alte țări, care "au amestecat pacienți cu COVID cu alți pacienți în secțiile de terapie intensivă și au avut o explozie de cazuri".

Ministrul Sănătății a subliniat că peste 80% dintre pacienţii cu COVID-19 sunt români din străinătate reveniți în țară, iar numărul celor care se întorc în România va continua să influențeze și estimările privind cazurile de îmbolnăviri.

Victor Costache a mai anunțat că "Vom avea producție proprie de măști, iar ieri s-a demarat producția de combinezoane în țară și vom avea și primele combinezoane."

În plus, două milioane de măști și câteva sute de combinezoane au ajuns în țară - primul transport din Turcia - și vor merge către spitalele din faza I, de boli infecțioase, unde sunt tratați acum pacienții cu coronavirus. Celelalte spitale nu vor primi astfel de materiale de protecție în această fază, faza I, deoarece nu tratează deocamdată pacienți infectați cu coronavirus, a mai precizat Victor Costache.

Potrivit ministrului Sănătății, în această perioadă se dă o luptă contra cronometru pentru identificarea spațiilor unde suspecții de coronavirus să fie ținuți în carantină, iar una dintre resursele ce urmează să fie exploatate este reprezentată de hotelurile care se închid în această perioadă.